Region

Slovačka uvodi kontrole na granici sa Mađarskom

Slovačka je u srijedu saopštila da će uvesti granične kontrole s Mađarskom kako bi se smanjio priliv migranata koji ulaze u zemlju.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Odluka, koja će stupiti na snagu u četvrtak, dolazi nakon što su susjedne Austrija, Češka Republika i Poljska najavile uvođenje kontrole na svojim granicama sa Slovačkom na najmanje deset dana zbog sve većeg priliva migranata u EU.

Slovački premijer Ludovit Odor kritikovao je granične kontrole susjeda, rekavši da je neophodno pronaći rješenje za problem migranata u cijeloj Evropi.

“Migraciji je potrebno evropsko rješenje za vanjske granice. Ako jedna zemlja počne više da čuva svoju granicu, to će dovesti do kaskadnog efekta zbog kojeg ćemo svi platiti”, rekao je Odor.

Sve četiri zemlje pripadaju šengenskoj zoni Evropske unije.

Migranti uglavnom koriste Slovačku kao tranzitnu zemlju na putu ka Zapadnoj Evropi. Granične kontrole će se provoditi duž 655 kilometara duge granice sa Mađarskom.

Prema zvaničnim podacima, Slovačka je od početka godine do 1. oktobra registrovala ulazak 39.688 migranata, 11 puta više nego prije godinu dana.

Prihvati notifikacije