Svijet

SITUACIJA KRITIČNA Amerikanci presreli ruske avione, oglasilo se ministarstvo odbrane Rusije

Američko vazduhoplovstvo presrelo je dva ruska bombardera Tu-95 u blizini obale Aljaske, saopštila je večeras američka vojna komanda Norad (North American Aerospace Defense Command), zadužena za vazdušnu bezbjednost u SAD-u i Kanadi.

FOTO:  SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ruski avioni presretnuti su u ponedjeljak, naveo je Norad i dodao da su “ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu ušli u vazdušni prostor SAD-a ili Kanade”.

Identifikaciona zona protivvazdušne odbrane (ADIZ) je perimetar u kojem vazdušni saobraćaj nadgleda vojska jedne ili više zemalja, izvan njenog nacionalnog vazdušnog prostora, da bi imala dodatno vrijeme reakcije u slučaju neprijateljskog manevra.

Ta zona u Aljasci prostire se na blizu 320 km od njene obale.

Norad je naveo da se ruska aktivnost u toj identifikacionoj zoni “ne smatra prijetnjom, niti provokacijom”.

Presretanja ruskih aviona u toj oblasti veoma blizu ruskog Dalekog istoka su relativno česta.

“Norad koristi višeslojnu odbranu putem satelita, zemaljskih radara, radara i borbenih aviona da identifikuje bilo koju letjelicu i prepozna svaku neodgovarajuću akciju”, navela je američka vojska.

Saopštenje Ministarstva odbrane Rusije

Dva ruska dalekometna strateška bombardera Tu-95 obavila su dvanaestosatnu patrolu iznad Pacifika, Beringovog i Ohotskog mora, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

“Dva strateška nosioca projektila TU-95MS iz dalekometne avijacije obavila su planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Pacifika, Beringovom mora i Ohotskog mora. Trajanje leta bilo je duže od 12 sati”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su u pratnji bile posade aviona “MiG-31” iz Pacifičke flote.

U saopštenju se napominje da je tokom misije posada Tu-95 obavila i dopunu goriva.

Prihvati notifikacije