Svijet

Putin provocira SAD: U jeku rata Rusi izvode ratne igre u blizini američke obale

U demonstraciji sile, snimljeno je ispaljivanje projektila blizu američke federalne države Aljaske

FOTO: TWITTER PRINTSCREEN
FOTO: TWITTER PRINTSCREEN

Ruska vojska izvela je velike ratne igre blizu američke obale u kojima su učestvovale njene nuklearne podmornice.

U demonstraciji sile, snimljeno je ispaljivanje projektila blizu američke federalne države Aljaske, dok snage ruskog predsjednika Vladimira Putina trpe velike gubitke u ratu u Ukrajini.

U vježbama u Barencovom i Laptevskom moru, području u kojem je Moskva stacionirala značajna vojna sredstva, učestvovalo je oko 30 ratnih brodova. Viđeno je lansiranje projektila “granit” i “oniks” sa Sjevernog morskog puta, strateškog prolaza za brodski saobraćaj koji povezuje Evropu i Pacifik, prenosi Blic.

Rusko Ministarstvo odbrane je reklo da su projektili “pogodili složenu morsku metu imitirajući odred ratnih brodova lažnog neprijatelja, na distanci od preko 400 kilometara”.

Nedavno su se pojavili strahovi da je Rusija “značajno povećala” svoje vojno prisustvo na Arktiku, a da Putin želi da kontroliše tamošnje trgovinske puteve i prirodne resurse. Putin je ponovo otvorio vojne baze duboko unutar Arktičkog kruga da pojača svoj stisak nad zaleđenom pustoši bogatoj resursima.

U međuvremenu je Moskva upozorila Vašington da će se uvući u rat naoružavajući Ukrajinu boljim projektilima dugog dometa.

– Sjedinjene Države i njeni saveznici koji snabdjevaju režim Kijeva oružjem u stvari postaju saučesnici u njegovim ratnim zločinima. Ako Vašington odluči da snabdije Kijev sa raketama dužeg dometa, preći će crvenu liniju i postati direktna strana u konfliktu – upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dodajući da Rusija “zadržava pravo da brani svoju teritoriju svime što joj je na raspolaganju”.

Ruski predsjednik nedavno se sreo sa kineskim kolegom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu, što je bio prvi lični susret njih dvojice od početka invazije na Ukrajinu u februaru. Do posljednjih vježbi došlo je nakon što su Rusija i Kina pokrenule ogromne ratne igre sa 50.000 vojnika, 60 ratnih brodova i 140 aviona ranije ovog mjeseca.

Putin je otišao na Daleki istok Rusije da posmatra vježbe pucanja u Japanskom moru. Kineski kontingent je predvodio razarač tipa 055 “Nančang”, najveći brod svoje vrste u kineskoj mornarici.

Peking je u vježbama učestvovao sa 2.000 vojnika i oko 300 oklopnih vozila, 21 borbenim avionom i tri ratna broda, prema kineskim medijima. Global tajms je naveo da su manevri bili prvi put da je Kina poslala sva tri roda svoje vojske da učestvuju u vježbama sa Rusijom. List je vježbe nazvao “pokazivanjem širine i dubine” vojne saradnje dvije zemlje.

Prihvati notifikacije