Zdravlje

Sindrom "pelud – alergija na hranu"

Oralni alergijski sindrom (OAS) ili sindrom "pelud – alergija na hranu" alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme.

Alergija na pelud

Alergija ili preosjetljivost neuobičajena je i prekomjerna reakcija imunosnog sustava na različite, inače neškodljive čimbenike okoliša. Alergena pelud prepoznata je kao najjači alergen današnjice koji značajno utječe na kvalitetu života i radnu sposobnost od najranijega djetinjstva do starosti. Sustavnim praćenjem pojavnosti alergenoga peluda u zraku određenoga područja omogućen je brz protok informacija osobama alergičnim na određen tip peluda. Svakodnevne informacije o vrsti i razini koncentracije alergenoga peluda u zraku omogućuju planiranje liječenja, dnevnih aktivnosti i godišnjih odmora radi ublažavanja simptoma alergijske reakcije.

Pročitajte još

Križne reakcije peluda i hrane biljnog porijekla

Uz poznavanje trenutačne situacije o zastupljenosti peluda u zraku važno je znati da moguće pojačanje simptoma alergijske reakcije na pelud određene biljke može biti prouzročeno križnim reakcijama između peluda kao okolišnoga alergena i alergena određene hrane biljnoga porijekla.

Oralni alergijski sindrom (OAS) alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme. Prouzročen je konzumacijom uglavnom svježe hrane biljnoga porijekla poput voća, orašastih plodova i povrća. Kod odraslih osoba predstavlja uobičajenu alergijsku reakciju uzrokovanu hranom. Novija saznanja ukazuju da više od 60 posto svih alergija na hranu upravo su križne reakcije između alergena hrane i okolišnih alergena (pelud). 

Drugi izraz koji se koristi za opisani sindrom je “pelud – alergija na hranu”, odnosno, sindrom alergije na hranu povezan s peludom. Može se javiti u bilo koje doba godine, a pojavnost i ozbiljnost može biti izraženija u vrijeme cvjetanja/polinacije alergenih biljaka. Razvoj simptoma OAS-a ovisan je o dominantnoj alergenoj vegetaciji određenoga područja i navika konzumacije određene hrane.

Simptomi oralnog alergijskog sindroma

Pročitajte još

Simptomi OAS-a se očituju kod osoba senzibiliziranih na pelud, ovisno o postojanju križne reaktivnosti (klinički manifestna ili beznačajna) ili ovisno o njihovom statusu križne reaktivnosti (klinički manifestna/ili beznačajna). Glavni simptomi su svrbež usne šupljine i ždrijela koji obično počinje osjećajem bockanja i žarenja u usnama neposredno nakon kontakta s hranom biljnoga podrijetla. Također se može razviti edem u sluznici usne šupljine, jezika, nepca, grkljana i vrata. Ponekad se reakcije očituju u očima, nosu i na koži, a moguće su i probavne smetnje. Simptomi mogu trajati od nekoliko minuta do pola sata, a vrlo se rijetko javljaju teži klinički oblici bolesti. Simptome OAS-a izaziva svježa hrana, dok ih kuhana, smrznuta ili kemijski obrađena ne izaziva.

Osobe koje su senzibilizirane na određeni tip alergenoga peluda mogu reagirati i na drugi tip bez na to da su ranije s njime bile u kontaktu. Stoga je moguće produžavanje simptoma alergijske reakcije i na razdoblje kada pelud na koju je osoba alergična nije prisutna u zraku. Najbolji primjer je produžavanje simptoma alergijske reakcije u osoba alergičnih na pelud breze u lipnju i srpnju kada cvjeta/polinira pitomi kesten. Također, osobe alergične na pelud ambrozije polisenzibilizirane su i na pelud porodice trava, pelina i na određene pripadnike porodice breza. Uzrok križne reaktivnosti je strukturna sličnost proteina određenoga voća, povrća i orašastih plodova s proteinima određenih tipova peluda.

Vrsta peluda i hrana povezana s oralnim alergijskim sindromom

Mnoge alergične osobe nisu svjesne da imaju simptome OAS-a i ne povezuju ih s alergijom na određenu pelud te je stoga vrlo važno obratiti pozornost na moguće pogoršanje simptoma vezano uz slijedeće sindrome: breza-pelin-celer sindrom i celer-mrkva-breza-pelin-začin sindrom. U tablici je prikazana moguća križna reaktivnost kod osoba alergičnih na određenu pelud i hranu biljnog porijekla zbog posjedovanja sličnih alergena.