Svijet

Šef WHO-a upozorava: "Nemoguće je evakuisati bolnice pune pacijenata bez ugrožavanja njihovih života!"

Izvještaji Palestinskog društva Crvenog polumjeseca o prijetnjama evakuacijom bolnici Al-Quds u Gazi je "duboko zabrinjavajuće, rekao je u nedjelju šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Ponavljamo – nemoguće je evakuisati bolnice pune pacijenata bez ugrožavanja njihovih života, napisao je Ghebreyesus na X-u, javlja Anadolu.

Dodao je da zdravstvo uvijek mora biti zaštićeno međunarodnim humanitarnim pravom.

Ranije je palestinski Crveni polumjesec objavio da su izraelske snage zaprijetile bombardovanjem bolnice Al-Quds u Gazi i zatražili da je hitno evakuišu, te da je područje oko bolnice pogođeno jutros. Izraelske snage su zaprijetile bombardovanjem bolnice Quds u Gazi i zatražile od nas da je odmah evakuišemo. Područje oko bolnice je pogođeno od jutra, saopćeno je iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.