Magazin

Šećer, alkohol, mlijeko ili gluten? Lice otkriva šta vam smeta

Koža je često ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma te reakcija ne neke namirnice.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Liječnica i naturopat Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posljedice u obliku četiri tipa lica onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode.

Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim dijelovima duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usječene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je pretjerano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osjetljivo na gluten, a najčešća je posljedica “natečeno lice” koje nastaje kao posljedica upale, koju tijelo proizvodi u reakciji na gluten koji ne može probaviti. Često stanje je rosacea – pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.

Mliječno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitni bijeli prištići po licu, osobito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne tolerira laktozu zbog gubitka određenih enzima.

Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, vrhnja…

Šećerno lice

Kod lica pojedinca osjetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suhe, stanjenje kože. Također, česti su bolni, potkožni prištevi koji se mogu javiti na bilo kojem području lica.

Šećer je okidač procesa u kojem se molekule glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost, piše Azra.ba.