SDP Banovići pred raspadom, tvrde da je Kukić ucijenio Nikšića

SDP u Banovićima broji nešto više od 100 članova u kojima tinja nezadovoljstvo zbog načina vođenja politike na višim nivoima partije. Posljednja odluka Vlade FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem, najveća je iskra koja je rasplamsala požar u banovićkom ogranku stranke. Kako tvrde, Nikšić ih je ponizio zbog Mirsada Kukića, koji vrata SDP-a otvara nogom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tvrde i da je Nikšić ucijenjen od Kukića jer da mu nije dao upravljanje Rudnikom mrkog uglja u Banovićima pala bi Vlada FBiH, koja postoji na osnovu aktuelne tijesne većine u Federalnom parlamentu, a tas na vagi je samo jedna ruka i to ona od Elzine Pirić.

Kao što je poznato, tri od ukupno pet pozicija direktora u RMU Banovići, shodno posljednjoj odluci Vlade FBiH dodijeljeno je Pokretu demokratske akcije (PDA), dok bi dvije trebale pripasti SDP-u. Na ovakav način, PDA će imati potpunu većinu u rukovođenju rudnikom i donošenjem krucijalnih odluka.

Upravo zbog toga vršilac dužnosti predsjednika Općinske organizacije SDP-a u Banovićima Kadrija Modrić, podnio je ostavku na tu funkciju, a izvjesno će njegovim putem izlaska iz članstva partije krenuti i ostali iz ovog ogranka.

“Vlada FBiH jučer je na sjednici imenovala vršioce dužnosti u upravi Rudnika mrkog uglja Banovići. Upravljanje i rukovođenje ovim preduzećem, po odluci Vlade FBiH u punom kapacitetu preuzima PDA Banovići. Mjesecima prije donošenja ove odluke u Banovićima se javno govorilo da je takav dogovor postignut između premijera i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića i Mirsada Kukića, čovjeka sa američke crne liste na koju je dospio zbog radnji počinjenih u ovom rudniku u proteklih 20 godina”, kazao je Modrić na današnjoj konferenciji za medije.

Prihvati notifikacije