Politika

Nikšić: Umjesto beskorisnih prepucavanja, pozivam sve aktere na političkoj sceni...

Premijer FBiH i lider SDP-a Nermin Nikšić na svom zvaničnom Facebook profilu komentirao je pismo zastupnika SNSD-a koje je upućeno Kongresu SAD i EU administraciji.

NIKSIC
FOTO: BOSNAINFO

“Verbalna prepucavanja, međusobne uvrede i ismijavanja, a ponekad čak i prijetnje su već toliko dugo dio naše svakodnevnice, da se većina aktera u to uključuje po automatizmu, vraćanjem lopte na suparničku stranu terena. Dok ta igra traje Bosna i Hercegovina ostaje ukopana u mjestu, a građani se iseljavaju.

Jeste li se pitali zašto niko nije ozbiljno razmotrio navode iz pisma kojeg je nekolicina parlamentaraca iz Republike Srpske uputila američkoj i EU administraciji? Jeste li se pitali zašto nadležne pravosudne institucije i ministar sigurnosti BiH, koji također dolazi iz RS-a, nisu pozvali potpisnike pisma da im dostave dokaze o teškim optužbama koje su iznijeli i zašto nisu?

Pročitajte još

Kada državni parlamentarci napišu da je njihova država „utočište radikalnih islamista“ i dom “spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a” koje bi „potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje“, bilo bi logično da se sigurnosni aparat podigne na noge da zaštite građane. Da pitaju parlamentarce odakle im saznanja?”, naveo je Nikšić.

Potom je dodao:

“Ništa od onoga što bi sigurno bio znak za uzbunu u demokratskim državama nije se ovdje desilo. Zašto? Zato što smo svi svjesni da je to samo još jedna predstava koja za cilj ima prikrivanje stvarnih problema. Bilo bi dobro da i građanima kažu da je to samo igra, jer oni te prijetnje i upozorenja mogu shvatiti ozbiljno.

Naravno da ne želim ulaziti u besmislene rasprave o navodnim opasnostima od islamskog radikalizma jer to u BiH ne predstavlja veći problem nego u bilo kojoj drugoj državi. Ali za BiH jeste specifično u odnosu na druge to što još uvijek veliki broj ratnih zločinaca slobodno hodaju našim gradovima i selima. Posao nadležnih institucija jeste da prate i spriječe sve navodne opasnosti po sigurnost naših građana pa i uplašenih zastupnika. Treba poduzeti sve preventivne radnje da se nešto tako ne desi, odnosno da neko eventualno ne počini zločin. Ali ruku na srce, imamo one koji su već počinili zločine i još su na slobodi pa bi bilo dobro pokazati opredjeljenost da osvjedočeni zločince izvedemo pred lice pravde”.

Između ostalog, istaknuo je kako alternative evropskom putu BiH nema.

“S druge strane drago mi je da su se bh. parlamentarci iz RS, osim iskazanog straha, pohvalili postignutim uspjesima i da su izrazili podršku za nastavak puta BiH ka EU. Zato sigurnosne institucije trebamo pustiti da rade svoj posao. Ministri i parlamentarci imaju svoj posao na provođenju reformi i ispunjavanja uvjeta na putu BiH prema EU. Ukoliko se odluče da svoje dobre namjere, izrečene u pismu, provedu u djelo, u nama će sigurno imati iskrene partnere. Ali ako im je cilj samo da samo dodatno podgrijavaju atmosferu, partnere za tu igru će morati tražiti negdje drugo. Alternative evropskom putu BiH nema, zato umjesto beskorisnih prepucavanja, pozivam sve aktere na političkoj sceni da se okrenemo radu u interesu države i svih naših građana”, zaključio je Nermin Nikšić.

Prihvati notifikacije