Magazin

Savjetnica za prehranu tvrdi da 3 namirnice začepljuju arterije

Nije iznenađenje da hrana koju svakodnevno jedemo može imati ključnu ulogu u našem zdravlju, posebno kada je riječ o zdravlju srca.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Ilustracija

Naša prehrana igra središnju ulogu u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Iako postoji mnogo izvrsnih namirnica koje pomažu zdravlju srca, važno je zapamtiti da mnoge omiljene namirnice mogu uzrokovati probleme poput upala, nakupljanja plaka i visokog holesterola, što negativno utječe na srce.

Neki od najčešćih uzročnika možda se već nalaze u našoj smočnici. Stoga je medicinska sestra i savjetnica za prehranu, Monelle Burrus, upozorila na tri namirnice koje trebamo izbjegavati jer negativno utječu na zdravlje srca.

Pročitajte još

1. Prerađeno meso

Iako je prerađeno meso, poput slanine i kobasica, ukusno, Burrus upozorava da je “posebno bogato zasićenim mastima i natrijem”.

“Neki od tih nutrijenata uzrokuju upalu u tijelu i stvaranje plaka u arterijama. Redovita konzumacija ovih mesnih proizvoda može znatno povećati rizik od srčanih bolesti”, rekla je za SheFinds. Kao zdraviju opciju preporučuje meso peradi s biljnim začinima, poput puretine ili piletine, te biljne proteine kao što su mahunarke i grah, koji “ne sadrže nezdrave masnoće, ali su bogati vitaminima i mineralima”.

2. Bijeli hljeb

Iako je bijeli kruh čest u mnogim kuhinjama, ima svoje negativne strane. Priprema se od rafiniranog brašna, koje može štetiti zdravlju.

“Rafinirano brašno koristi se za bijeli kruh i nema vlakana ni toliko hranjivih tvari kao cjelovite žitarice”, objašnjava Burrus, dodajući da visoki glikemijski indeks bijelog kruha uzrokuje nagli porast šećera u krvi. “To dodatno opterećuje inzulin i pretvara se u masnoću oko arterija”, pojasnila je. Preporučuje zamjenu bijelog kruha cjelovitim žitaricama koje osiguravaju više vlakana i pomažu “izbjeći nagle skokove šećera u krvi te poboljšavaju funkciju kardiovaskularnog sistema”.

3. Grickalice poput čipsa i krekera

Prerađene grickalice, poput čipsa i krekera, ukusne su, ali nisu dobre za srce.

“Čips i razni krekeri sadrže visoke razine masnoća i natrija, što može pridonijeti debljanju i povećati razinu kolesterola. Umjesto toga, konzumirajte zdrave grickalice poput kokica, orašastih plodova ili štapića od povrća koji sadrže nutrijente koji podržavaju zdravlje srca bez masti koje začepljuju arterije”, zaključila je Burrus.