Naša prehrana igra središnju ulogu u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Iako postoji mnogo izvrsnih namirnica koje pomažu zdravlju srca, važno je zapamtiti da mnoge omiljene namirnice mogu uzrokovati probleme poput upala, nakupljanja plaka i visokog holesterola, što negativno utječe na srce.
Neki od najčešćih uzročnika možda se već nalaze u našoj smočnici. Stoga je medicinska sestra i savjetnica za prehranu, Monelle Burrus, upozorila na tri namirnice koje trebamo izbjegavati jer negativno utječu na zdravlje srca.
1. Prerađeno meso
Iako je prerađeno meso, poput slanine i kobasica, ukusno, Burrus upozorava da je “posebno bogato zasićenim mastima i natrijem”.
“Neki od tih nutrijenata uzrokuju upalu u tijelu i stvaranje plaka u arterijama. Redovita konzumacija ovih mesnih proizvoda može znatno povećati rizik od srčanih bolesti”, rekla je za SheFinds. Kao zdraviju opciju preporučuje meso peradi s biljnim začinima, poput puretine ili piletine, te biljne proteine kao što su mahunarke i grah, koji “ne sadrže nezdrave masnoće, ali su bogati vitaminima i mineralima”.
2. Bijeli hljeb
Iako je bijeli kruh čest u mnogim kuhinjama, ima svoje negativne strane. Priprema se od rafiniranog brašna, koje može štetiti zdravlju.
“Rafinirano brašno koristi se za bijeli kruh i nema vlakana ni toliko hranjivih tvari kao cjelovite žitarice”, objašnjava Burrus, dodajući da visoki glikemijski indeks bijelog kruha uzrokuje nagli porast šećera u krvi. “To dodatno opterećuje inzulin i pretvara se u masnoću oko arterija”, pojasnila je. Preporučuje zamjenu bijelog kruha cjelovitim žitaricama koje osiguravaju više vlakana i pomažu “izbjeći nagle skokove šećera u krvi te poboljšavaju funkciju kardiovaskularnog sistema”.
3. Grickalice poput čipsa i krekera
Prerađene grickalice, poput čipsa i krekera, ukusne su, ali nisu dobre za srce.
“Čips i razni krekeri sadrže visoke razine masnoća i natrija, što može pridonijeti debljanju i povećati razinu kolesterola. Umjesto toga, konzumirajte zdrave grickalice poput kokica, orašastih plodova ili štapića od povrća koji sadrže nutrijente koji podržavaju zdravlje srca bez masti koje začepljuju arterije”, zaključila je Burrus.