BiH

Sattler poručio svima: Pomirenje se sastoji od dvije stvari

Na susretu "Povjerenje i kohezija kao javno dobro: uloga lokalne uprave", razgovaralo se o novim načinima saradnje između zajednica

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na ovom susretu okupili su se grado/načelnici 24 bosanskohercegovačke općine/grada kao i predstavnici Europske unije u BiH (EU), Ujedinjenih naroda u BiH (UN), Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS), Misije u BiH i Vijeća Europe Ured u Sarajevu, održanom u petak u Jablanici.

Kako je rečeno uoči susreta, razmijenjena su dosadašnja praktična iskustva i pozitivne prakse projekta ”Jačenje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH”, koje doprinose izgradnji povjerenja i kohezije unutar i između zajednica te se razgovaralo o novim načinima saradnje između zajednica.

Projekt se organizira u sklopu projekta ”Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH”, kojeg finansira Služba za instrumente vanjske politike Europske unije u okviru instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju, a zajedno je provode EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OESS-a u BiH i Vijeće Europe.

Pročitajte još

Kako je pojasnio Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH u izjavi za medije, ovdje se radi o inicijativi ”Možemo bolje”, koja je nastala iz ‘frustracije’ kada se 2020. godine pokušalo postići pomirenje i okupiti članove Predsjedništva BiH u obilježavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskoga sporazuma. Međutim, to se pokazalo nemogućim te smo dogovorili s kolegama UN-a, Vijeća Europe, OESS-a, koji su implementirali svoje značajne projekte, da napravimo nešto zajedno – pojasnio je Sattler.

Kazao je kako oni međutim ne odustaju ni od njihovih inicijativa, a to je da djeluju i na višoj razini jer je to zaista neophodno budući da treba nastaviti raditi na pomirenju među ljudima, zajednicama, a što je jedan od prioriteta EU. Ali pomirenje se sastoji od dvije stvari. Prvo gledati unazad i postići pravdu i ono je to što smo radili prošle sedmice-obilježavanje genocida u Srebrenici ali istovremeno gledati i u budućnost i graditi pomirenje. To je ono što radimo ovdje, radimo sa zajednicama i uspostavljamo međusobne odnose i suradnju- istaknuo je Sattler.

Naglašene su i neke izvrsne stvari koje se rade na lokalnoj razini koje bi doprinijele jačanju kohezije.

Posebno je istaknuta inicijativa gradonačelnika Jablanice Damira Šabanovića, a koja je okupila općine od Konjica do Posušja u smislu zajedničke suradnje i borbe protiv prirodnih katastrofa, odnosno šumskih požara. Jablanica je jedna od općina koje sudjeluju u susretu. Ono što želimo jeste ostvariti kontakte sa susjednim općinama i građanima i naravno svima u okruženju i BiH- rekao je Damir Šabanović, načelnik Jablanice.

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OESS-a u BiH pozvao je i druge općine u državi da se pridruže i osnaže ove trendove. Zaista kroz ovaj projekt možemo bolje putem naših suradnika te partnera EU ostati posvećeni osnaživanju zajednica i olakšavanju suradnje i da služimo kao katalizator za dalji razvoj lokalnih razina kako bi osigurali prosperitet njezinih građana- rekao je Aggler.

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH kazala je kako putem saradnje s Vijećem Europe, OESS-a i suradnju svojih organizacija s lokalnim zajednicama rade na izgradnji mostova i druge infrastrukture koja ih okuplja.

Naglasila je ovom prilikom projekte s mladima kojima, kako je pojasnila, omogućuju da dizajniraju neke svoje projekte i uspostave međusobne suradnje, nikako ne umanjujući značaj organizacija civilnoga društva koji predstavljaju osnovicu razvoja i napretka. Mladi ljudi i cijele obitelji odlaze iz ove zemlje u rekordnim brojevima. UN je proveo jednu studiju koja ukazuje da će za 50 godina, ukoliko se nešto ne promjeni, BiH ostati sa samo 1.5 milijun stanovnika. Mi danas svakodnevno imamo priliku vidjeti kako lokalne zajednice rade zajedno jer one uzimaju ono što je potrebno zajednicama i rade na tome da postignu napredak. Treba vidjeti kako to prenijeti širom zemlje da se pokaže kako je promjena moguća kao i napredak i da se treba tome posvetiti.

Lideri lokalnih zajednica trebaju pokušati takve primjere primijeniti i u svojim okruženjima i vidjeti što je potrebno ljudima u ovom trenutku sada, a to je ekonomski i socijalni napredak te nada. To je način da se spriječe negativni trendovi- poručila je Macdonald.

Inače, u obližnjem parku u Jablanici kroz izložbu fotografija, građanima i predstavnicima civilnoga društva te medijima kao i drugim zajednicama predstavljena je Jablanica kao općina domaćin.