Magazin

Sarma kao nikad do sad: Zaboravite kiseli kupus, blitva je novi hit!

Sarma ne mora uvijek biti od kiselog kupusa! Ova verzija s blitvom donosi svježinu, laganiji okus i puno zdravih sastojaka, a pritom ne gubi na tradicionalnom šmeku.

FOTO: RECEPTI.COM
FOTO: RECEPTI.COM

Ako želite probati nešto novo, a i dalje uživati u omiljenom jelu s kašikom, sarma od blitve je savršen izbor za vašu trpezu.

Blitva je popularna vrtna biljka, lisnato povrće tamnozelene boje iz porodice štirovki. Od njenih listova se pripremaju razni specijaliteti, naročito u mediteranskim zemljama. Listovi su zeleni, a peteljke imaju boju od bijele preko žute do crvene. Osim što sadrži mnoge vitamine i minerale kao što su vitamini C, A i K, riboflavin, kalcij, željezo i magnezij, ona je i niskokalorična namirnica, a u jednoj šolji kuhane blitve ima samo 35 kalorija.

Pročitajte još

Poznato je da jača koncentraciju, poboljšava imunitet, pomaže kod probavnih problema, a također štiti i zdravlje zuba i kostiju.

Najčešće se jede uz ribu i krompir, prelivena maslinovim uljem i začinjena bijelim lukom. Ali postoji još mnogo zanimljivih i ukusnih recepata s blitvom, a jedan od njih donosimo vam u nastavku – sarma od blitve.

Sastojci

• 1 velika glavica crnog luka

• 1 velika svježa paprika

• 300 g faširanog junećeg mesa

• 3 kašike brašna od karfiola

• kašika mljevenog lana

• so, biber, aleva paprika

Priprema

Upržite krupno isjeckani luk i papriku, uz dodatak soli i bibera. Dodajte faširano meso, skinite s vatre i dodajte mljeveni lan i karfiol. 

Listove blitve provucite kroz kipuću vodu da omekšaju, odstranite bijelu stabljiku. Nemojte da vam listovi kuhaju u vodi, dovoljno je samo nekoliko sekundi da omekšaju i da vam se ne lome prilikom zavijanja.

Uvijene sarmice redajte u posudu za pečenje obloženu pek-papirom. Prelijte ih mješavinom vode i ulja, prekrijte alu-folijom i tako pokrivene pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 Celzijusovih stepeni. Nakon toga ih otkrijte i pustite da se malo zapeku.