Ipak, iako su citrusi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, nisu na vrhu liste namirnica s najvišim sadržajem vitamina C. Naime, postoje druge namirnice koje ga sadrže u većim količinama.
Jedna od njih je moćni šipak, poznat i kao divlja ruža ili pasja ruža. Prema platformi FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, koja nudi nutritivne podatke o voću, povrću i žitaricama, 100 grama šipka sadrži čak 416 mg vitamina C.
Šipak pripada porodici ruža (Rosaceae) i bere se zreo, dok je još tvrd i sjajno crvenkastosmeđe boje, najčešće početkom jeseni. Unutar ploda nalaze se sitne jestive sjemenke koje su bogat izvor hranjivih tvari. Samo dvije kašike šipka mogu značajno doprinijeti dnevnom unosu vitamina C.
– 26 kalorija
– 6 grama ugljikohidrata
– 4 grama vlakana
– 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina A
– 3% preporučenog dnevnog unosa vitamina B5
– 6% preporučenog dnevnog unosa vitamina E
– 76% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
Šipak ima široku primjenu u narodnoj medicini diljem svijeta, a iako ga ne treba koristiti kao lijek ili zamjenu za terapiju koju propiše liječnik, vrlo je koristan kao dio raznolike i uravnotežene prehrane.
Šipak ima brojna znanstveno dokazana svojstva.