Magazin

Sadrži više vitamina C od limuna, štiti srce, kožu i tijelo: Čaj od ove voćke često zaboravljamo, a čuda radi

Kad spomenemo vitamin C, jednu od najvažnijih hranjivih tvari za jak imunitet tokom sezone virusa, prva asocijacija su obično limun i drugo citrusno voće poput narandži, mandarina i grejpfruta.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ipak, iako su citrusi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, nisu na vrhu liste namirnica s najvišim sadržajem vitamina C. Naime, postoje druge namirnice koje ga sadrže u većim količinama.

Jedna od njih je moćni šipak, poznat i kao divlja ruža ili pasja ruža. Prema platformi FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, koja nudi nutritivne podatke o voću, povrću i žitaricama, 100 grama šipka sadrži čak 416 mg vitamina C.

Pročitajte još

Šipak pripada porodici ruža (Rosaceae) i bere se zreo, dok je još tvrd i sjajno crvenkastosmeđe boje, najčešće početkom jeseni. Unutar ploda nalaze se sitne jestive sjemenke koje su bogat izvor hranjivih tvari. Samo dvije kašike šipka mogu značajno doprinijeti dnevnom unosu vitamina C.

– 26 kalorija

– 6 grama ugljikohidrata

– 4 grama vlakana

– 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina A

– 3% preporučenog dnevnog unosa vitamina B5

– 6% preporučenog dnevnog unosa vitamina E

– 76% preporučenog dnevnog unosa vitamina C

Šipak ima široku primjenu u narodnoj medicini diljem svijeta, a iako ga ne treba koristiti kao lijek ili zamjenu za terapiju koju propiše liječnik, vrlo je koristan kao dio raznolike i uravnotežene prehrane.

Šipak ima brojna znanstveno dokazana svojstva.