Svijet

SAD odlučile: Izraelci mogu da putuju u tu zemlju bez viza

Administracija predsjednika SAD Joe Bidena primila je Izrael u grupu odabranih zemalja čiji građani mogu da putuju u tu zemlju bez vize.

FOTO: EPA/DEBBIE HILL / POOL
FOTO: EPA/DEBBIE HILL / POOL

Takva odluka je danas objavljena uprkos zabrinutosti Vašingtona za odnos Vlade Izraela prema Palestincima koji imaju državljanstvo SAD i predstavlja veliki uspjeh izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji se često nije slagao sa tom zemljom.

Kako je predviđeno, Izraelci će moći da putuju u SAD turistički i poslovno i da tamo budu do 90 dana bez vize, a jedino je potrebno da se registruju preko elektronskog sistema za odobrenje putovanja.

Trenutno građani 40 uglavnom evropskih i azijskih zemalja mogu da putuju u SAD bez viza i ostanu tamo tri mjeseca.

Tim programom upravlja Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost, a njegov sekretar Alehandro Majorkas je rekao da će sporazum poslije više od jedne decenije rada ojačati saradnju dvije zemlje na protivterorizmu, sprovođenju zakona i drugim zajedničkim prioritetima i povećati bezbjednost saveznika.

Državni sekretar SAD Antoni Blinken je u zajedničkom saopštenju sa Majorkasom citirao poboljšanu „slobodu kretanja za građane SAD, uključujući one koji žive na palestinskim teritorijama ili tamo odatle putuju“, piše CDM.me.

Prihvati notifikacije