Svijet

Rusko oružje koje nosi nuklearne bojeve glave raspoređeno u Bjelorusiji

Iz Rusije u Bjelorusiju su isporučeni i raspoređeni taktički raketni sistemi Iskander, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, i sistemi protuvazdušne odbrane S-400.

FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

“Spremni su za obavljanje predviđenih zadaća”, rekao je visoki dužnosnik bjeloruskog ministarstva odbrane.

Leonid Kasinski, šef uprave za ideologiju u tamošnjem ministarstvu, rekao je u videu objavljenom na Telegramu: “Naši vojnici su završili obuku u zajedničkim centrima za borbenu obuku oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije…

Ovi tipovi naoružanja (sistemi Iskander i S-400) danas su na borbenoj dužnosti i potpuno su spremni za izvršavanje zadaća za koje su namijenjeni.”

Nije jasno koliko je sistema Iskander raspoređeno u Bjelorusiji, ali to je uslijedilo nakon Putinovog posjeta Minsku 19. decembra, a nakon što je Ukrajina izrazila zabrinutost da će ruski predsjednik izvršiti pritisak na Bjelorusiju da se pridruži novoj kopnenoj ofanzivi i otvori novu frontu.

Ruske snage u februaru su koristile Bjelorusiju kao lansirnu rampu za svoj neuspjeli napad na Kijev, a posljednjih mjeseci sve je više zajedničkih ruskih i bjeloruskih vojnih aktivnosti.

Iskander-M, mobilni vođeni raketni sistem, ima domet do 500 km i može nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.

Prihvati notifikacije