Region

Šok za građane BiH: Znate ko je ruska novinarka koja je uhapšena na Kosovu?

Ruska novinarka Daria Aslamova, koja je jučer uhapšena na granici Kosova, a kasnije joj je izrečena i mjera zabrane ulaska u državu na pet godina, bila je i ranije na ovim prostorima. Tačnije, tokom rata bila je u BiH i Sarajevu.

FOTO: KRYSTYNA WOZNIAK/TWITTER
FOTO: KRYSTYNA WOZNIAK/TWITTER

Ona je na Kosovo, prema njenim riječima, željela doći kako bi pisala o odnosima Beograda i Prištine, međutim uhapšena je zbog sumnje na špijunažu zbog čega je također proglašena personom non grata.

Interesantno je da Kosovo nije prva država u koju joj je ulaz zabranjen iz istih ili sličnih razloga, piše Oslobođenje.

Daria Aslamova je 52-godišnjakinja iz Rusije koja radi kao specijalni dopisnik za Komsomolskaya Pravda, ruske dnevne novine i web portal. Ove novine su inače poznate po svojim prokremljanskim stavovima.

Tokom karijere radila je kao ratna novinarka u Čečeniji, Abhaziji, Nagorno-Karabahu, Osetiji, Tadžikistanu i Jugoslaviji, a intervjuisala je mnoge poznate političare među kojima su irački predsjednik Sadam Hussein, sirijski Bashar al-Assad, ali i Radovana Karadžića, vođu Srba u Bosni i Hercegovini, a kasnije osuđenika za ratne zločine.

Ona je prije skoro 15 godina objavila tekst u Komsomolskaya Pravdi gdje je opisala svoj susret sa Karadžićem za vrijeme rata, šta je radila tih dana u BiH te je prenijela dio do tada neobjavljenog intervjua.

Prihvati notifikacije