Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Muad Dib mesija

Američki pisac Frank Herbert tvorac je serijala romana “Dina” u kojima se pripojveda o vladaru pustinjske zemlje “Muad Dibu”. Romani iz prve trilogije “Dine” pod nazivima “Arakis”, “Muad Dib” i “prorok” spadaju u sam vrh svjetske fantastične književnosti.

FOTO: REDDIT.COM
FOTO: REDDIT.COM

Frank Herbert ima tipičnu biografiju američkog pisca: bavio se svakojakim poslovima (kamerman, fotograf, instruktor za opstanak u džungli, lovac na bisere, psihoanalitičar, novinar). U časopisu Astounding od 1963. do 1965. serijalizuje svoj roman “Dina”.

Poslije priličnih problema oko nalaženja izdavača “Dina“ se 1965. pojavljuje kao knjiga i postaje svjetski bestseler. Herbert je zamislio futuristički svijet-pustinju, nastanjen egzotičnim bićima (prije svih džinovskim crvima koji proizvode drogu dugovečnosti).

Dinu od Cara dobija vojvoda Atreides, gubi u boju sa zlim Harkonnenima, njegov sin Paul beži u pustinju gdje ga spasava pustinjski narod koji u njemu prepoznaje Quizzaca Haderacha, mesiju osloboditelja.

U drugom romanu, Pol postaje pustinjki vladar i dobija ime Muad Dib. Ovaj genijalni S.F. roman dobio je dosta slabu filmsku adaptaciju koju je 1984. režirao Davia Lynca.

Prihvati notifikacije