Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Mister No - avanturista

Mister No je avanturistički strip koji se dešava u Amazoniji, u Brazilu. Glavni lik je Jerry Drake zvani Mister No, vojni pilot veteran Drugog svjetskog rata.

FOTO: SHOP.SERGIOBONELLI.IT
FOTO: SHOP.SERGIOBONELLI.IT

Nadimak je dobio učestvujući u vazduhoplovnom odredu “Leteći tigrovi” koji s borio protiv Japanaca u drugom svjetskom ratu. Naime, kada je zarobljen, uporno je govorio “ne” japanskom pukovniku koji ga je ispitivao i mučio. Po završetku rata, kada kao veteran nije mogao da se uklopi u normalan život, odlučuje da ode iz New Yorka u Manaus, mali gradić na reci Amazon.

Kupuje mali avion “Pajper” i radi kao turistički prevoznik i vodič. Nažalost nema baš sreće s mušterijama koje ga stalno uvaljuju u nekakve avanture i opasnosti od kojih je i pobjegao iz Amerike. Važnu ulogu u njegovom životu imaju žene koje susreće tokom avantura i kod kojih kao okorjeli zavodnik ima uspjeha.

Pročitajte još

U njegovim avanturama često ga prati Otto Kruger ili Esse Esse, bivši pripadnik njemačke SS divizije. Vrlo je vješt s noževima, što često pomaže Misteru No. Prva epizoda ovog stripa objavljena je 1975. godine, a kreirao ju je osobno Sergio Bonelli pod pseudonimom Guido Nolita.

Mister No je, kako je sam Sergio Bonelli izjavio u jednom intervju-u, nastao je prema stvarnom liku kojeg je Sergio vidio na jednom od svojih brojnih putovanja: ”Da, bio sam u »Palenqueu«, u Meksiku i susreo sam mladog i zgodnog mladića na ruševnom aerodromu. Nosio je kožnu jaknu i zvao se Kapetan Vega, ime koje je perfektno odgovaralo strip junaku!

Imao je opasač s pištoljem i letio je po Yucatanu gore dole prevozeći životinje, povrće i razne namirnice i kad god je sreo turiste, samo bi pokazao na sedište za putnike i rekao ’Ok, odvest ću vas gdje god želite’! Tada mi se rodila ideja o junaku koji će biti pilot Pajpera, ali sam odlučio serijal smjestiti u Amazoniju.”

Prihvati notifikacije