Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Kevin McAllister - klinac heroj

Reditelj Chris Columbus snimio je nekoliko nastavaka veoma popularnog filma “Sam u kući” (Alone at home) u kojima je glavni junak osmogodišnji dječak Kevin McAllister.

FOTO: INSTAGRAM/HOMEALONEOFFICIAL
FOTO: INSTAGRAM/HOMEALONEOFFICIAL

Kevina u prva dva nastavka sjajno glumi Macaulay Culkin. Producent filma “Sto i jedan dalmatinac”, John Hughes napravio je urnebesnu komediju o dječaku Kevinu McAllisteru koji ostaje sam kod kuće, kada mu roditelji odu za božićne praznike u Francusku.

Komični provalnici Harry i Marv (Joe Pesci i Daniel Stern) imaju plan da za božić opljačkaju sve kuće u Kevinovom komšiluku. Kad pokušaju da provale u kuću “opasnog” klinca, on ih onemogućava svojim inteligentno postavljenim zamkama.

Dječak izuzetno vješto koristi najnovije tehnološke izume, automobilčiće na daljinsko komandovanje, video nadzor itd.

Pročitajte još

Ulazak u kuću završava se pogubno po lopove. Kada na kraju filma stigne policija i vrate se Kevinovi roditelji, razbojnici su potpuno sluđeni i izubijani od Kevinovih smicalica.

U svakom sljedećem nastavku, arsenal “smicalica”, dječaka Kevina se umnožava, tako da je pravo čudo da lopovi na kraju izvuku živu glavu. Kevinove smicalice bazirane su na brojnim suludim patentima kreatora stripova i crtanih filmova poput Goldberga ili Chucka Jonesa.

Prihvati notifikacije