BiH

Republika Azerbejdžan zatražila ekspertnu pomoć od Instituta za nestale osobe BiH

Članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), na čelu s predsjedavajućim Mujom Hadžiomerovićem, razgovarali su danas u tom institutu sa ambasadorom Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini Vilayatom Guliyevim.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Sastanak je organiziran nakon što je ambasador Guliyev zatražio pomoć Instituta i njegovih eksperata u procesu traženja nestalih osoba, a kao insitucije koja je u svijetu prepoznata kao lider u traženju osoba koje su žrtve prisilnih nestanaka navode iz Instituta za nestale osobe BiH.

Kako je Feni rečeno u Institutu, Republika Azerbejdžan traga za oko 4.800 osoba koje su nestale u sukobu s Armenijom, a nedavno su na oslobođenim teritorijama otkrivene masovne grobnice ubijenih Azerbejdžanaca i to u nekoliko gradova i sela u toj zemlji. Do sada su iz tih masovnih grobnica ekshumirani posmrtni ostaci 82 žrtve.

Ambasador Guliyev je zatražio pomoć od Instituta i učešće eksperata iz BiH u procesu identifikacije tih žrtava, ali i daljnju saradnju u nastavku potrage za masovnim grobnicama i ostalim žrtvama za kojima se još traga. Za našu zemlju je izuzetno važno u ove postupke uključiti stručnjake iz BiH koji se bave potragom za osobama koje su žrtve prisilnih nestanaka, procesom proučavanja posmrtnih ostataka i masovnih grobnica pronađenih na našim oslobođenim teritorijama, ali i onih koje se tek trebaju pronaći – kazao je ambasador Guliyev.

Članovi Kolegija direktora delegaciji su pojasnili kako je Institut za nestale osobe BiH osmislio svoj model traženja nestalih osoba čiji je dio i Centralna baza nestalih u kojoj se nalaze imena svih nestalih osoba.

Također je pojašnjeno da proces traženja u BiH počiva na dva stuba odnosno Zakonu o nestalim osobama i Institutu za nestale osobe zahvaljujući kojima je do sada pronađeno 80 posto nestalih osoba. U drugim zemljama koje su se našle u sličnoj situaciji, do sada je pronađeno najviše 30 posto nestalih.

Ambasador Guliyev je istaknuo kako je važna saradnja sa Institutom u ovoj humanoj misiji, te da će ta saradnja jačati bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana.

Kolegij direktora je izrazio spremnost na saradnju i pružanje potrebne pomoći Azerbejdžanu u potrazi za nestalim osobama.

Prihvati notifikacije