Svijet

Ponovo izbio sukob između Azerbejdžana i Armenije

Borbe između Azerbejdžana i Armenije u spornoj regiji Nagorno Karabah na južnom Kavkazu ponovno su se rasplamsale u ponedjeljak navečer napadom na armenske položaje, prenose agencije.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Azerbejdžanske trupe napale su armenske položaje na tri mjesta artiljerijom i oružjem visokog kalibra, javila je ruska novinska agencija koja se poziva na armensko ministarstvo odbrane.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane u Bakuu je u međuvremenu je objavilo da su borbe izazvane pokušajem armenske sabotaže.

Dvije su zemlje decenijama bile u sukobu oko Nagorno Karabaha, koji je historijski imao većinsko armensko stanovništvo, ali je pravno bio dio Azerbejdžana pod Sovjetima.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno Karabah proglasio je nezavisnost od Bakua kao Republika Artsakh, uz podršku Erevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završio 1994. godine pobjedom Armenije, a Nagorno Karabah je četvrt vijeka bio pod armenskom kontrolom, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Nakon decenije zastoja, Azerbejdžan je iznenada ponovo zauzeo velike dijelove te regije 2020., prisilivši Armeniju na velike teritorijalne ustupke. To je uključivalo i odredbu kojom se armenski pristup regiji ograničava na jedan siguran koridor koji nadziru ruske mirovne snage.

Primirje je od tada do danas nekoliko puta prekinuto.

Prihvati notifikacije