Iako je danas pomalo zaboravljen, omak i dalje ostaje pravi domaći klasik: jednostavan, zasitan i savršen uz somun ili krišku kruha ali bez žlice! Omak se jede rukama, baš kako se nekada činilo u toplim, domaćim kuhinjama, piše City Magazine.
Recept za omak – jednostavan, domaći doručak
Sastojci:
2 jaja
350 ml mlijeka
prstohvat soli
1 puna žlica brašna
1 kockica maslaca
Priprema:
Na laganoj vatri otopite maslac u tavi.
U posebnoj posudi umutite jaja i mlijeko, dodajte brašno i sol, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Kad se maslac zagrije, ulijte smjesu u tavu i neprestano miješajte. Cilj je zadržati kremastu teksturu – omak ne smije biti ni prekuhan, ni previše tekuć.
Znat ćete da je gotov kad žlicom povučete liniju kroz sredinu, a smjesa se ne razlije odmah.
Poslužite ga odmah, uz kruh ili somun – i, naravno, bez pribora. Omak se jede rukama, baš kako su to činile generacije prije nas.