Magazin

Recept za starinski bosanski doručak

Ako volite tradicionalna jela koja se brzo pripremaju, a još brže pojedu, pravo je vrijeme da upoznate omak – starinski bosanski doručak koji je nekoć bio nezaobilazan dio jutarnje trpeze.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Iako je danas pomalo zaboravljen, omak i dalje ostaje pravi domaći klasik: jednostavan, zasitan i savršen uz somun ili krišku kruha ali bez žlice! Omak se jede rukama, baš kako se nekada činilo u toplim, domaćim kuhinjama, piše City Magazine.

Recept za omak – jednostavan, domaći doručak

Sastojci:

2 jaja

350 ml mlijeka

prstohvat soli

1 puna žlica brašna

1 kockica maslaca

Priprema:

Na laganoj vatri otopite maslac u tavi.

U posebnoj posudi umutite jaja i mlijeko, dodajte brašno i sol, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Kad se maslac zagrije, ulijte smjesu u tavu i neprestano miješajte. Cilj je zadržati kremastu teksturu – omak ne smije biti ni prekuhan, ni previše tekuć.

Znat ćete da je gotov kad žlicom povučete liniju kroz sredinu, a smjesa se ne razlije odmah.

Poslužite ga odmah, uz kruh ili somun – i, naravno, bez pribora. Omak se jede rukama, baš kako su to činile generacije prije nas.