Soumada ili grčko piće sreće popularan je napitak od badema koji potječe s Krete.
Kako prenosi Punkufer, svoj nadimak soumada duguje tradiciji posluživanja na vjenčanjima i veselim događanjima. Soumada je i odličan dodatak koktelima u kojima se koristi orgeat sirup (sirup od badema s ružinom ili narandžinom vodicom), a dodati je možete i drugim, omiljenim napicima kojima pruža predivnu aromu kao što je primjerice ledena kafa.
Sastojci za soumadu:
400 g badema
Nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema.
1 kg šećera
1 l vode
Priprema soumade:
Bademe blanširajte i ogulite im kožicu. Gnječite ih u više tura u mužaru dodajući svaki put 2-3 kašike šećera i 2-3 kašike vode dok se ne pretvore u pastu.
Ostatak šećera kuhajte u vodi uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još oko 5 minuta dok ne dobijete lagani sirup.
Dodajte pastu od badema i aromu u sirup i kuhajte još 5-10 minuta.
Maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi pa procijedite kroz gazu i ostavite da se ohladi. Ulijte u sterilizirane boce.
Sirup poslužite u visokim čašama razrijeđenog običnom ili gaziranom vodom.