Magazin

Recept za grčko piće sreće koje je teško prestati pijuckati

Razrijeđen vodom, u ledenoj kavi, mlijeku ili koktelima sirup od badema napicima daje prefinu aromu…

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Soumada ili grčko piće sreće popularan je napitak od badema koji potječe s Krete. 

Kako prenosi Punkufer, svoj nadimak soumada duguje tradiciji posluživanja na vjenčanjima i veselim događanjima. Soumada je i odličan dodatak koktelima u kojima se koristi orgeat sirup (sirup od badema s ružinom ili narandžinom vodicom), a dodati je možete i drugim, omiljenim napicima kojima pruža predivnu aromu kao što je primjerice ledena kafa.

Sastojci za soumadu:

400 g badema

Nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema.

1 kg šećera

1 l vode

Priprema soumade:

Bademe blanširajte i ogulite im kožicu. Gnječite ih u više tura u mužaru dodajući svaki put 2-3 kašike šećera i 2-3 kašike vode dok se ne pretvore u pastu.

Ostatak šećera kuhajte u vodi uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još oko 5 minuta dok ne dobijete lagani sirup.

Dodajte pastu od badema i aromu u sirup i kuhajte još 5-10 minuta.

Maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi pa procijedite kroz gazu i ostavite da se ohladi. Ulijte u sterilizirane boce.

Sirup poslužite u visokim čašama razrijeđenog običnom ili gaziranom vodom.