Magazin

Recept: Da li ste probali sjevernoafričke palačinke?

Baghrir je ime marokanskih palačinaka koje se prave od sitno mljevenoga griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura.

FOTO: ILUSTRACIJA/3.BP.BLOGSPOT.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/3.BP.BLOGSPOT.COM

Zbog dodatka kvasca u smjesi, palačinke su prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Štaviše, neki ih nazivaju i palačinkama s hiljadu rupica.

FOTO: ILUSTRACIJA/3.BP.BLOGSPOT.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/3.BP.BLOGSPOT.COM

Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu u svega nekoliko minuta, no ako želite dobiti pravilnu teksturu, važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, no u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Riječ je o vrlo finom jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz nešto meda.

Sastojci za palačinke baghrir:

750 ml tople vode

250 g mljevenoga griza

100 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1 kašika suhoga kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

Priprema:

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, so i šećer.U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postepeno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke.Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da stoji barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smjese ne postane pjenast.Usipajte po jednu kutlaču smjese u sredinu zagrijane tave s neprianjajućim dnom. Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.Pecite palačinke oko dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha. Nemojte okretati palačinku.Prebacite palačinku na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.Poslužite s malo meda.

Prihvati notifikacije