Kultura

Radovi bh. umjetnika Adina i Mie Hebib na izložbi ‘Tuzlacima s poštovanjem i ljubavlju'

U Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli u četvrtak, 20. oktobra, bit će otvorena izložba slika i nakita Adina i Mie Hebib - pod nazivom “Tuzlacima s poštovanjem i ljubavlju”. Pokrovitelji izložbe su HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana u Tuzli.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković Adin Hebib predstavit će se odabirom radova iz četiri ciklusa (Tvoj i moj grad: most, Moj život: krošnja, Postojanost žene: aktovi, Buket cvijeća za sve majke svijeta) naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri.

Mia Hebib će na izložbi prezentirati presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu (The Brass Band, The Golden Years, The Worn Years, 13, Pristajem!, Elemental) koji od 2007. godine predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier. Brend Oblik Atelje NYC posjeduju brojni kolekcionari nakita, galerije i muzeji, a nose ga brojne javnosti poznate ličnosti.

Adin Hebib (Sarajevo) i Mia Hebib (New York), otac i kćerka, su bosanskohercegovački umjetnici mostarskih korijena koji su karijere izgradili radeći i izlažući širom svijeta. Slikarstvo ekspresionizma Adina Hebiba i unikatni nakit minimalizma Mie Hebib na tragu su evropskih umjetničkih tradicija 20. vijeka.

Osim porodičnih veza, postmodernističke tendencije savremene umjetnosti 21. vijeka kao zajedničku poveznicu nalaze oblik, gest i emociju. U slikarstvu Adina Hebiba to je ekspresionizam otvorenih i živih boja i snažne geste. U nakitu Mie Hebib to su oblik i crtež žicom u prostoru, kiparske minijature pokrenute u sinusoidama, jasno definiranih arhitektonskih odnosa pozitivnog i negativnog prostora.

Otvaranje izložbe slika i nakita Adina i Mie Hebib najavljeno je za 20. oktobar, s početkom u 19 sati, u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli gdje će biti postavljena do 3. novembra.

Prihvati notifikacije