BiH

Tuzla aplicira za evropsku prijestolnicu mladih

Vlada TK i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade podržali su ovaj drugi samit

FOTO: TUZLA/TZTZ.BA
FOTO: TUZLA/TZTZ.BA

U Tuzli je danas održan 2. Samit mladih, a u okviru kojeg je potpisan i Memoranduma o partnerskom razumijevanju i strateškoj saradnji, kojim se nastoji kreirati i proširiti zajednički plan u narednih pet godina, a sve s ciljem apliciranja Tuzlanskog kantona na konkurs za evropsku prijestolnicu mladih 2025-2026.

Radio Kameleon, Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije,  Univerzitet u Tuzli i Omladinski resursni centar su inicijatori ideje i dokumenta.

“Jedan od najbitnijih faktora aplikacije je da ovdje postoji ogroman potencijal za razvoj i mi smo u takvoj poziciji da šta god krenemo raditi, puno će nam značiti i vidjet će se. Ta evropska prijestolnica mladih nije prestižna titula za najuspješnije nego za one koji imaju najveću mogućnost prosperiranja kroz sam proces”, pojasnio je Amir Zonić sa Radio Kameleona.

“I pored optimizma i dobrih ideja, evidentna je činjenica da TK ima sve manje mladih ljudi, a ono što ima, letargično je i pasivno. Ono što mladima nedostaje su organizacije koje im direktno prilaze, ispituju njihove potrebe i želje”, smatra Mirza Mujezinović, iz Fondacije Tuzlanske zajednice.

Pročitajte još

“Mi moramo biti svjesni da 21. stoljeće mladim ljudima nudi jako puno noviteta i dobijaju nove informacije. Mi moramo napraviti kompromis sa mladim ljudima, poslušati njihove zahtjeve i sve ono što oni žele da rade, a ne ono što mi mislimo da je najpotrebnije”, kaže on. 

Vlada TK i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade podržali su ovaj drugi samit. Po prvi put, Vlada je aplikacijski obrazac za evropsku prijestolnicu mladih, uvrstila u Strategiju razvoja kantona u narednih pet godina.

“Mislim da je to jedan veliki korak i podrška mladim ljudima i da im kažemo da je nama stalo. Mi već imamo Strategiju razvoja mladih TK 2020-2024. godina. Sve one probleme koje smo detektovali i ono što ćemo detektovati, sve ono sa čim se suočavaju, njihove vizije, pomoći će nam u izdradi strateškog dokumenta mladih za područje TK”, kazala je Ivana Mijatović, resorna ministrica.

Prihvati notifikacije