Život

Rabin Weiss: Suživot muslimana, kršćana i Jevreja u svetoj zemlji prekinut kada su došli cionisti

Dodao je da su zahvaljujući gostoprimstvu koje su im muslimani ukazali Jevreji napredovali...

FOTO: EPA/MATTHEW CAVANAUGH
FOTO: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Predstavnik organizacije Neturei Karta International iz New Yorka, Rabin Yisroel Dovid Weiss izjavio je danas na sesiji Kruga 99 da je mirni suživot muslimana, kršćana i Jevreja u svetoj zemlji prekinut kada su došli cionisti i da samo uklanjanje tog pokreta može zaustaviti višedecenijsko krvopoliće koje je kuliminiralo proteklih mjeseci masovnim ubijanjem stanovnika Gaze.

Govoreći kao uvodničar na sesiji pod nazivom “Bratstvo muslimana i Jevreja pod opresijom i aparthejdom”, Weiss je istakao da je činjenica da su Jevreji doživjeli Inkviziciju i Holokaust, te da su protjerani iz brojnih evropskih zemalja, a prihvatili su ih muslimani.

Pročitajte još

Dodao je da su zahvaljujući gostoprimstvu koje su im muslimani ukazali Jevreji napredovali i skladno živjeli, a Tora i Judaizam ih obavezuju da pokazuju zahvalnost.

Weiss je naglasio da su se vodeći rabini Palestine 1947. godine otvoreno i javno suprotstavljali stvaranju Izraela na bilo kojem dijelu Palestine i taj cionistički pokret koji je dolazio iz Evrope nazivali su bezbožnicima koji ne predstavljaju Judaizam. Ovako zatirati palestinski narod je vrhunac zločina – potcrtao je Weiss.

Urednica vijesti na Al Jazeera Balkans i univerzitetska predavačica u oblasti novinarstva i medija Ermina Gakić-Kulenović navela je da su u svijetu ove godine ubijena 94 novinara od čega je više od 70 posto ubijeno u Gazi.

Dodala je da je istovremeno propaganda toliko jaka da se ništa ne propituje jer druga strana sve opravdava borbom protiv Hamasa i kritike proglašava antisemitizmom.

Prihvati notifikacije