Svijet

Međunarodna organizacija Jevreja protiv cionizma: Molimo se Bogu da oslobodi Palestinu

Rabin Yisroel Dovid Weiss iz Međunarodne organizacije Jevreja protiv cionizma rekao je da su ubijanje i krađa jasno zabranjeni, a da vlasti Izraela uspostavljaju državu krađom od Arapa te je dodao da zato u toj organizaciji suosjećaju i plaču s Palestincima.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Rabin Weiss iz Međunarodne organizacije Jevreja protiv cionizma, poznate kao Neturei Karta, komentirao je za Anadolu aktuelna dešavanja na Bliskom istoku, cionizam, ideologiju osnivanja Države Izrael te nasilje i otimanje zemlje od Palestinaca.

Naglasio je da je mnogo ljudi koji miješaju judaizam i cionizam i da su zbunjeni po tom pitanju.

“Cionizam, koji je ideologija države Izrael, pokušava da se prikaže kao jevrejska država, ali cionizam je ideologija, nema nikakve veze s judaizmom, koji je religija. Oni tvrde da predstavljaju jevrejsku religiju, govore u ime Boga i da su glas jevrejskog naroda u svijetu, koji je potpuno odan Bogu. To apsolutno nije istina“, rekao je Weiss.

Naveo je da su svi koji se protive ovoj ideologiji označeni kao antisemiti ili mrzitelji jevrejskog naroda i jevrejske religije. Dodao je da su zapravo judaizam i cionizam dijametralno oprečni.

Weiss je podsjetio da je cionizam doveo do Velike katastrofe (Nakba) 1948. godine, u kojoj su Palestinci bili podvrgnuti prisilnoj migraciji.

“Judaizam i cionizam su odvojeni kao zemlja i nebo, oni su u suprotnosti jedan drugome. Judaizam znači potčinjavanje Svemogućem Bogu. Cionizam je naziv ekstremnog nacionalizma koji zagovara posjedovanje svega za naciju”, kazao je Weiss.

Solidarnost s Palestincima

Podsjetio je na zapovijedi u Tori “ne ubijaj i ne kradi”.

“Ubijanje i krađa su jasno zabranjeni kad nas. Oni (Država Izrael) uspostavljaju svoju državu krađom od Arapa. To je zašto mi plačemo s Palestincima”, kazao je Weiss.

Ukazujući i na važnost koju Tora poklanja iskazivanju zahvalnosti, Weiss je rekao da je jevrejski narod živio u blagostanju stotinama godina u zemljama u kojima dominiraju muslimani i da su ih ti muslimani prigrlili.

Dodao je da cionistička ideologija često koristi netačan argument da muslimani mrze Jevreje.

“Iako muslimani i Jevreji žive zajedno stotinama godina, cionisti tvrde da je razlog protivljenja njihove države taj što muslimani mrze Jevreje. Država Izrael djeluje dijametralno suprotno toleranciji i normama Tore”, kazao je rabin Weiss.

On smatra da je Izrael antisemitska država koja proizvodi i podstiče mržnju.

“Kao religiozni Jevreji, molimo se Bogu svaki dan za hitnu eliminaciju cionističke države Izraela, koja je izazvala toliko krvoprolića Palestinaca i Jevreja. Molimo se Bogu da oslobodi Palestinu što je prije moguće i da svijet može u harmoniji služiti Bogu”, poručio je Weiss.

Cionisti i norme Tore

Weiss je dalje kazao da se Jevreji pokoravaju naredbama njihove svete knjige Tore, ali da takva poslušnost ne dolazi u obzir u cionizmu.

“Oni se ne pokoravaju Šabatu i poštuju deset zapovesti Tore. Na Šabat se sve u Izraelu nastavlja kao i obično. Dakle, nazivati ​​sebe jevrejskom državom je potpuna glupost, prevara, šala. Ono što stoji iza te države nije religija, već ideologija. Neki su ponosno govorili cionistima da su demokratični. Naravno, prilično je smiješno to reći kada pogledamo kako se odnose prema Arapima i muslimanima”, kazao je Weiss.

Naglasio da judaizam zahtijeva bezuslovnu poslušnost Božjim naredbama.

“Mi Jevreji smo dali zavjet na Sinaju da ćemo se pokoravati Bogu i nikada ne kršiti Toru. Ovaj zavjet i dalje traje. Mi ga poštujemo, ali cionizam je nastao prije oko 150 godina i doslovno znači judaizam izraelske zemlje. To nema nikakve veze s judaizmom, koji je religija”, kazao je Weiss.

On je također naveo da je, prema njihovom vjerovanju, jasno zabranjeno osnivanje jevrejske države čak i na nenaseljenom području.

“Reći da postoji jevrejska država je direktna pobuna protiv Boga. Zato što smo u izgnanstvo poslani od Boga. Bog želi da mu cijelo čovječanstvo služi u harmoniji. Ostaćemo u tom izgnanstvu sve dok on ne izvrši metafizičku promjenu”, zaključio je Weiss.

Prihvati notifikacije