Svijet

Putin: Ruskim apotekama nedostaju lijekovi

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da u Rusiji postoji nestašica nekih lijekova i da su cijene porasle, uprkos tome što zemlja proizvodi više svojih lijekova.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Dok su lijekovi na recept izuzeti od zapadnih sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini, njihova isporuka u Rusiju pogođena je preprekama u transportu, osiguranju i carini uzrokovanim ratom i drugim restriktivnim mjerama, kažu predstavnici industrije.

Postojala je nestašica nekih lijekova, uprkos činjenici da je proizvodnja farmaceutskih proizvoda u (prva) tri kvartala prošle godine porasla za oko 22 posto – rekao je Putin tokom televizijskog sastanka sa zvaničnicima.

Šezdeset posto lijekova na tržištu su domaći lijekovi. Ipak, kod nekih lijekova se formirao deficit, a cijene su porasle – dodao je.

Ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusi su požurili da se opskrbe lijekovima, a ljudi su za samo dvije sedmice kupili lijekove u vrijednosti za period od mjesec dana.

Rusija također uvozi veliki dio svoje medicinske opreme, kao što su pacemakeri i uređaji za radioterapiju, iz Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Prihvati notifikacije