Danas vam donosimo recept za sočan tradicionalni kolač ružice.
Sastojci:
1 kg jufki za baklavu
1,1 kg šećera
veći limun
250 gr putera
100 ml ulja
900 grama oraha
Priprema:
1. Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.
2. Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.
3. Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.
4, Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.
5. Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja…
6. Ružice pecite 10 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta.