Magazin

PRVO AGDA, PA SVE OSTALO Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač po ovom receptu

Prvo je potrebno napraviti agda koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna

FOTO: SB
FOTO: SB

Danas vam donosimo recept za sočan tradicionalni kolač ružice.

Pročitajte još

Sastojci: 

1 kg jufki za baklavu 

1,1 kg šećera 

veći limun

250 gr putera

100 ml ulja

900 grama oraha  

Priprema:

1. Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.

2. Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.

3. Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.

4, Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.

5. Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja… 

6. Ružice pecite 10 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta.