Svijet

Protesti u Moskvi: Uhapšeno više od 1.330 demonstranata

Prema najnovijim pristiglim izvještajima ruske nevladine organizacije za ljudska prava, broj uhapšenih prosvjednika porastao je na oko 1.335 ljudi. Radi se o građanima Rusije koji su jučer izašli na proteste u 38 gradova širom Rusije kako bi se usprotivili mobilizaciji, prenosi BBC.

FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV
FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV

OVD-Info u svom izvještaju navodi da je najviše uhapšenih bilo u Sankt Peterburgu i Moskvi, gdje se okupilo i najviše ljudi. U Moskvi su ljudi skandirali za “Rusiju bez Putina”.

Protesti, na većini kojih se okupio skroman broj ljudi, također su se održali u Tomsku i Irkutsku u Sibiru, u Jekaterinburgu na Uralu i na drugim mjestima širom ogromne zemlje, gdje se antivladini skupovi rutinski guše, piše dpa.

Sudionici su držali plakate s plavim i žutim bojama ukrajinske zastave i uzvikivali slogane poput “Ne mobilizaciji!”

Očekuje se da će ukupno 300.000 ruskih rezervista biti pozvano u vojnu službu tokom kampanje, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ali napori za mobilizaciju mogli bi biti dalekosežniji s obzirom na nejasan tekst dekreta o mobilizaciji, kaže advokat za ljudska prava Pavel Čikov, koji je pomagao ruskim vojnicima koji se protive ratu.

Prihvati notifikacije