Svijet

Pijani ruski vojnici se tuku među sobom: Niko ne želi u rat više

Pored dirljivih, sumornih i šokantnih snimaka regrutovanih Rusa koji se opraštaju od svojih porodica i iskustva oficira nad njima, a sve u okviru takozvane djelimične regrutacije koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin i koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane sa Sergejem Šojguom na čelu, društvene mreže su pune video snimaka koji pokazuju koliko je cijela ova akcija bizarna, jer mnogi smatraju da je "topovsko meso".

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Twitter i druge društvene mreže vrve od video snimaka koji prikazuju pijane pripadnike budućih ruskih trupa na ukrajinskim frontovima, tuče u alkoholisanom stanju, ali i netrpeljivost prema oficirima i nerede i sukobe sa osobljem zaduženim za regrutaciju i policijom.

Na jednom snimku možete videti mladića koji je prvo pobjegao od čovjeka koji je došao u njegovu kuću da ga regrutuje, a zatim se potukao sa njim. U Omsku je izbila masovna tuča između regrutovanih muškaraca i policije, prenosi BBC. Policija je, naime, pokušala da natjera regrute da uđu u autobuse, prenio je novinar Reutersa, koji je podijelio snimak događaja.

Muškarci su se, navodno, pobunili, vičući da ne žele da umru i zahtijevajući da i policajci, ako moraju, odu u Ukrajinu. Naravno, za mnoge snimke nije moguće potvrditi njihovu autentičnost.

Ovakvi snimci, moglo bi se reći, nisu iznenađujući s obzirom na to da mnogi u Rusiji ne žele da ratuju, niti su im jasni kriterijumi za regrutaciju.

U najmanje pet ruskih gradova, Molotovljevim koktelima napadnute su kancelarije za mobilizaciju. Demonstracije su održane u desetinama gradova. U moskovskom Arbatu demonstranti su skandirali Vladimiru Putinu da sam ode u rov. Najmanje 1.500 ljudi uhapšeno je na protestima u desetinama gradova, tvrde aktivisti.

Pored hapšenja antimobilizacionih demonstranata i neselektivnog slanja u rat, Putin je u subotu potpisao zakon prema kojem ruski vojnici koji odbiju da se bore, dezertiraju, ne poslušaju ili se predaju neprijatelju sada mogu biti suočeni sa do 10 godina zatvora, navodi se u saopštenju. izveštaji ruskih medija. Zakon je ranije ove nedelje odobrio ruski parlament.

Prihvati notifikacije