Retrovizor

Prošlo je 27 godina od smrti Karima Zaimovića: Ubijen je 13. avgusta 1995.

Ako postoji nešto što je BiH izgubila u ratu onda je to talentovana mladost koja je imala potencijal da mijenja svijet. Karim Zaimović je bio novinar, pisac, filmski i književni kritičar.

FOTO: ARHIV / FACEBOOK
FOTO: ARHIV / FACEBOOK

Legendarni Nermin Tulić na svom Twitter profilu podsjetio je sve da je na današnji dan ubijen Karim Zaimović.

Znanje i ljubav prema stripovima, fikciji, fantastici i pop-kulturi je unio u zbirku kratkih priča “Tajna džema od malina”. U pričama Zaimovića donosio malu utjehu od onog tegobnog u kojem je nastajao.

Upravo težina pod kojom su nastajale Karimove priče, kao i njegova sudbina koja je došla kao predskazanje i slutnja u knjizi, prozračni i vedri stil njegovog pisanja stvara emocije od kojih se ne možete odlijepiti.

Karim Zaimović je umro 13. avgusta 1995. godine od posljedica ranjavanja. Posljednja rečenica zbirke Tajna džema od malina je: ″To je bio kraj emisije, osamnaeste emisije ‘Josif i njegova braća’, u kojoj je…″. Nedovršena rečenica, prekinuta, čiji naprasni završetak prikazuje zastrašujuću sliku stvarnosti: kao da je granata baš tada u stvarnosti prekinula njegov život…

Zaimovićevu zaostavštinu čine dva nezavršena romana, kolekcija kratkih priča koja je objavljena pod naslovom Tajna džema od malina, ali i brojni tekstovi koje je tokom svog relativno kratkog života objavio u novinama i magazinima.

Od 1996. godine studenti sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva dobijaju stipendiju fondacije koja nosi ime Karima Zaimovića.

Prihvati notifikacije