Osim što izgleda fenomenalno i jeli bi je očima, ova je pita doista vrlo, vrlo ukusna. Povrh toga, treba ti malo sastojaka i malo vremena da je spraviš.
Sastojci
Gotovo tijesto za pitu ili
• 170 g brašna •
1 žličica soli
• 120 hladnog maslaca (narezan na kockice)
• 1 žumance
• 1 žlica hladne vode
Za nadjev
• 150 g tikvica (naribanih)• 1 prstohvat soli• 200 g feta sira (usitnjenog)• 2 žličice listića timijana• 6 žumanaca• 300 ml vrhnja• 4 žlice tapenade (paste od maslina)
Priprema
1. Za tijesto za pitu (ako ga sama spravljaš) pomiješaj brašno, sol i maslac s pomoću miksera. Kad nastanu mrvice, dodaj uz stalno miksanje žumance i vodu. Sve zamijesi u čvrsto tijesto. Omotaj potom tijesto prozirnom folijom te ostavi sat vremena u hladnjaku.
2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator) te izvadi tijesto ih hladnjaka.
3. Izvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini. Na kraju neka bude debljine pola centimetra. Stavi tijesto u okrugli kalup za pitu te obloži cijeli kalup. Otkloni višak tijesta koji visi preko ruba kalupa.
4. Vilicom napravi nekoliko rupica po tijestu te peci tijesto u pećnici 10-15 minuta. Rupice su važne kako se ispod tijesta ne bi stvarali mjehurići. Zatim izvadi iz pećnice i ostavi po strani.
5. Stavi naribanu tikvicu u cjediljku te posoli. Sol će izvući tekućinu iz tikvice pa zato stavi ispod neku posudu (ili stavi cjediljku iznad sudopera). Ostavi da odstoji oko 30 minuta.
6. Potom stavi tikvicu u kuhinjsku krpu te istisni preostalu tekućinu. Stavi tikvicu u posudu zajedno s preostalim sastojcima (feta, timijan, jaja, pasta od maslina i vrhnje) te dobro promiješaj.
7. Raspodijeli tu mješavinu po tijestu za pitu te peci 45 minuta dok nadjev ne bude više tekuć, nego lijepe zlatnosmeđe boje.