Profesor nutricionizma na Harvardu Christopher Golden kaže da uključivanje manje ribe i školjki u ishranu može da pomogne u povećanju unosa omega-3 masnih kiselina, ali i cinka, gvožđa i vitamina B12.
Još jedna prednost konzumiranja ribe je da jedemo cijelu ribu, uključujući kožu i kosti, odnosno dijelove bogate kalcijumom i vitaminom D, prenosi Index.hr.
„Male ribe su najbolji izvor hranljivih materija“, rekao je profesor Golden za CNBC.
On preporučuje haringe, skuše, sardine, inćune, a od školjki preporučuje dagnje, ostrige i Jakobove kapice ili Šen Žak školjke – veoma cjenjene u svijetu.
„Ako jedete manju ribu, unosite manje žive. Mnoge manje ribe i školjke se takođe mogu naći u konzervi, što ih čini pogodnim za skladištenje i jeftinijim od svježe ribe“, rekao je Golden.
Profesor je istakao da sa sardinama ne možete da pogriješite.
„To je riba koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a dostupna je svima“, zaključio je on.