Svijet

Pristalice terorističke grupe PKK/YPG održale demonstracije u Švedskoj protiv Turske (FOTO)

Pristalice terorističke grupe PKK/YPG u subotu su održale demonstracije u Švedskoj protiv Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Okupljajući se na Trgu Medborgarplatsen u glavnom gradu Stockholmu, pristalice terorističke grupe pozvale su i švedsku vladu da prekine trilateralni memorandum koji su potpisale Turska, Švedska i Finska u junu 2022.

Noseći komade tkanine koji simbolizuju zabranjenu terorističku grupu i postere njenog vođe Abdulaha Ocalana, uzvikivali su slogane protiv Erdogana.

Kasnije je grupa krenula prema švedskom parlamentu pod zaštitom policije uzvikujući: “Ne NATO-u”.

U petak je ispred turske ambasade u Stokholmu organizovana provokacija spaljivanja lutke sa likom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pod policijskom zaštitom.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Dok traje proces članstva Švedske u NATO-u, na mnogim mjestima su se događale provokacije usmjerene prema Turskoj, turskoj zastavi, predsjedniku Erdoganu i Časnom Kur’anu.

PKK-a je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u februaru 2022. godine, ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini. Turska, koja, kao i sve članice NATO-a, mora odobriti kandidaturu Švedske za članstvo, izjavila je da Stokholm mora da se obračuna sa teroristima i islamofobičnim akcijama na svom tlu da bi postala članica. Turski parlament će na jesen odlučiti o kandidaturi.

FOTO:
FOTO:

U drugom slučaju Salwan Momika, irački izbjeglica koji živi u Stockholmu, pokušao je zapaliti primjerak svete knjige Kur’ana u gradu Malmou.

Policija je uhapsila tri osobe koje su pokušavale spriječiti islamofobičnu provokaciju. Kasnije je Momika napustio lice mjesta u pratnji 20 policijskih vozila, uključujući 10 oklopnih i oko 100 policajaca.

Švedska, kao i Danska i Holandija, se suočila sa širokim kritikama jer je dozvolila javno skrnavljenje Kur’ana pod zaštitom policije.

Prihvati notifikacije