Ekonomija

Primjena Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH produžena do kraja 2023. (FOTO)

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici granskih sindikata potpisali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu Sporazum o nastavku primjene Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Sporazum su sa ministrom Džindićem potpisali predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić.

Na pres-konferenciji u Sarajevu je istaknuto da će potpisivanjem sporazuma važeći kolektivni ugovor ostati na snazi narednih osam mjeseci, odnosno do kraja 2023. godine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Džindić je naveo da je usaglašeno da će od 1. novembra početi pregovori o zaključivanju novog kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva koji bi trebao biti potpisan na duži period.

Naglasio je da su svjesni položaja rudara u svim rudnicima u FBiH i izrazio nadu da će u narednom periodu uspjeti napraviti dugoročniji ugovor na obostrano zadovoljstvo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da po sporazumu ostaje u primjeni linearno povećanje osnovne plate od 230 KM, kao i procentualno povećanje neto satnice od 11 posto.

Izrazio je spremnost sindikata za pregovarački proces koji ih očekuje početkom novembra, te dodao da imaju spreman prijedlog sadržaja novog kolektivnog ugovora u kojem jedino nije definisana najniža neto satnica.

Prihvati notifikacije