Ekonomija

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Za razliku od prethodnih godina kada je metalska i elektro industrija ostvarivala veoma dobre rezultate, 2023. godina donijela je stagnaciju i pad poslovanja, rečeno je na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektro industrije FBiH pri Privrednoj komori FBiH.

FOTO: PKFBIH
FOTO: PKFBIH

Većina privrednih društava suočava se sa smanjenjem narudžbi i zahtjevima za smanjenjem cijena proizvoda. Da je situacija teška, kako je rečeno na sjednici, potvrđuju i zvanični statistički podaci o smanjenju obima industrijske proizvodnje u FBiH i podaci o izvozu.

Ukupna industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u oktobru u odnosu na septembar ove godine, manja je za 2,9 posto. U oktobru 2023. u odnosu na oktobar 2022. godine, industrijska proizvodnja u Federaciji BiH manja je za 3,4 posto.

Industrijska proizvodnja, u oktobru u odnosu na septembar ove godine, u prerađivačkoj industriji manja je za 2,8 posto. Na godišnjem nivou, u oktobru ove u odnosu na oktobar prošle godine, industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji manja je za 4,1 posto. U padu je i izvoz ruda, metala i njihovih proizvoda, što je ozbiljan indikator za ovu industrijsku granu.

Na sjednici je naglašen značaj metalske i elektroindustrije u FBiH. Izvoz za devet mjeseci ove godine je bio veći od četiri milijarde KM što je gotovo 50 posto ukupnog izvoza Federacije BiH.

– Kompanije u ovoj oblasti zapošljavaju oko 34.000 radnika i neke od firmi su zbog nedostatka posla bile prinuđene smanjiti broj zaposlenih. Odbor Udruženja metalske i elektro industrije će od premijera FBiH i Vlade FBiH zatražiti hitan sastanak kako bi se predočilo stanje u metalskom i elektro sektoru i sagledala moguća rješenja koja treba donijeti da bi se ublažila kriza. Ukoliko bi došlo do dodatnog pogoršavanja situacije na tržištu EU i ne bude pravovremenih mjera, neminovna će biti otpuštanja radnika i gašenje pogona – rekao je Feni Almin Mališević, sekretar Udruženja metalske i elektroindustrije FBiH.