Kultura

Premijera jazz opere 'Blue Monday' i opere 'Telefon' sutra u Narodnom pozorištu

Jazz opera "Blue Monday" autora Georgea Gershiwina, čiju režiju potpisuje Aleksandar Nikolić, premijerno će biti izvedena sutra, 22. marta u Narodnom pozorištu Sarajevo.

premijera jazz opere
FOTO: FENA

Izvođenjem tog prvorazrednog umjetničkog i kulturnog događaja bit će zaokružena operna noć američkih kompozitora, jer će se “Blue Monday” izvoditi na repertoaru zajedno sa operom “Telefon” Giana Carla Menottia.

Pročitajte još

Obje predstave rediteljski potpisuje Nikolić kojeg odlikuje poseban estetski rukopis, jer opere postavlja na inovativan način, uzbudljivo, ekspresivno, dinamično, teatralizirano u modernom dramaturškom ključu. Ako želimo graditi opersku sredinu, onda moramo slušati puls publike. Obje predstave su relativno kratke, ali su veoma brze, energične i nabijene – kazao je on na današnjoj konferenciji za medije.

Istakao je da je radnja prve predstave smještena u New Yorku 1930. godine te da prati uspon i pad lupeža Joea. To je svijet bez ideala. Umjesto ljubavi, tu su niske strasti, narcizam i egoizam. Umjesto bliskosti – zavisnost. Umjesto humora – maškare, lakrdija, burleska, travestija, sotija. Autentičnost, potreba za pravom bliskošću je naša nasušna potreba. Novi Babilon je zavodljiv, ali i nepodnošljiv. Njime se zaslijepimo, ali ga nikada ne zavolimo – kazao je.

Nikolić je dodao da je laž, nemilosrdnost, kocka, strast, prevara, ljubomora i pohlepa centar glavnog lika, u kojem se on jako dobro snalazi. Međutim, sjećanje na jedinu pravu ljubav i svjetlost brišu sva priviđenja – kazao je.

Operom “Blue Monday” dirigovat će mlada nada Bakir Samardžić, dok će “Telefonom” dirigirati mladi maestro Fuad Šestić i to je njihov dirigentsko operni debi u pozorištu, što cjelokupni događaj čini svečanijim i posebnim.

Samardžić je kazao da je u taj proces ušao iskreno te da je dao sve od sebe. Mladost ima svoje prednosti, ali je jako teško, iako sam se trudio da svaki dan bude novi dan za napredak – kazao je te zahvalio starijim kolegama koji su imali mnogo strpljenja za njegov manjak iskustva.

U predstavi “Blue Monday” igraju Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović-Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić i Dorijan Marić, a u predstavi “Telefon” Aida Čorbadžić, Nedim Bašić, Štrbo Arnautović, Til Čmančanin, Jovana Milosavljević Lovrenović i Marijana Marić uz Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Orkestar sarajevske filharmonije.