Svijet

PREKRŠILI ZAKON U Indiji uhapšeno 1.800 muškaraca, slijede nova privođenja

Policija u sjeveroistočnoj indijskoj državi Assam je uhapsila više od 1.800 muškaraca u masovnoj akciji protiv prakse dogovaranja brakova sa maloljetnicama, prenosi Anadolija.

FOTO: EPA-EFE/FAROOQ KHAN
FOTO: EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Vlada u Assamu, koju predvodi glavni ministar Himanta Biswa Sarma, prošlog je mjeseca odlučila da krivično goni muškarce koji se vjenčavaju sa djevojkama mlađim od 18 godina.

Sarma je rekao da se hapšenja vrše širom države Assam, a zvaničnicima je rečeno da “postupaju u duhu nulte tolerancije protiv neoprostivog i gnusnog zločina nad ženama”.

Pročitajte još

Sarma je dan ranije najavio da će se vlasti u početku fokusirati na 4.000 slučajeva braka s maloljetnicama registrovanih u državi u proteklih devet dana.

“Hinduistički sveštenici i muslimanski učenjaci koji su svečano sklapali dječije brakove također će biti meta akcije hapšenja“, rekao je Sarma.

Sklapanje brakova između osoba mlađih od 18 godina je nezakonito u Indiji, ali se zakon ne poštuje.

Prema Vladinom istraživanju iz 2019. godine, skoro 32 posto djevojčica u Assamu je bilo udato s manje od 18 godina, dok je skoro 12 posto već rodilo do te dobi.

Utvrđeno je da istočna država Zapadni Bengal ima najveću stopu od 41,6 posto takvih brakova u Indiji.

Pročitajte još

Dječji brakovi su “više društveni običaj u Assamu”, kaže Rajib Sharma, šef Globalne organizacije za razvoj života, lokalne nevladine organizacije.

“Među nama dominiraju plemenske grupe i manjine, a oni udaju svoje kćeri u tim godinama”, pojasnio je Sharma za Anadoliju.

Prema podacima Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), skoro 1,5 miliona djevojčica mlađih od 18 godina udaje se u Indiji svake godine.

Prihvati notifikacije