Svijet

Mike Pompeo: Je li svijet znao koliko su napetosti između Pakistana i Indije bile blizu da prerastu u nuklearni rat

Mike Pompeo, bivši šef američkog State Departmenta iz administracije Donalda Trumpa, u svojim memoarima iznio je tvrdnju da su Pakistan i Indija u februaru 2019. bili na rubu nuklearnog rata.

FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

“Je li svijet znao koliko su napetosti između Pakistana i Indije bile blizu da prerastu u nuklearni rat u februaru 2019.? Ne znam tačan odgovor na ovo pitanje. Ali ono što sam znao je da su dvije zemlje bile vrlo blizu rata”, piše Pompeo u svojim memoarima “In Never Give An Inch: Fighting for the America I Love” (Ne prepuštam ni jedan inč: Borba za Ameriku koju volim), objavio je BBC.

Navodeći da “nikada nije zaboravio” noć na Samitu o nuklearnom oružju sa Sjevernom Korejom u Hanoiju u februaru 2019., kada su Pakistan i Indija počeli prijetiti jedni drugima zbog dugotrajnog sukoba u Kašmiru, Pompeo je rekao da je uzajamna prijetnja započela nakon napada koji rezultiralo smrću 40 indijskih vojnika.

“Vjerojatno je djelomično to omogućila pakistanska stroga antiteroristička politika”, navodi Pompeo. Bivši ministar vanjskih poslova podsjetio je da je nakon napada Indija izvela zračni napad unutar Pakistana, a Pakistanci su nakon “borbe” između ratnih aviona oborili avion i zarobili njegovog pilota.

Navodi također kako ga je indijski dužnosnik u Hanoiju probudio usred noći kako bi se sastao s njim i objasnio mu da se Pakistanci pripremaju za nuklearni napad te da razmišljaju o pripravnosti kako bi odgovorili, Pompeo je rekao da je od indijskog dužnosnika zatražio da “ne čini ništa i odvoji neko vrijeme da popravi situaciju”.

Otkrio je da su počeli raditi u malom “sigurnom komunikacijskom objektu” u hotelu s Johnom Boltonom, tadašnjim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, u Hanoiju, Pompeo je rekao da je došao do zapovjednika pakistanskih kopnenih snaga generala Qamara Javeda Bajwe s kojim je mnogo puta bio u kontaktu i prenio mu što su Indijci rekli.

Pompeo je istaknuo kako je Bajwa rekao da to nije istina, naprotiv, da Indija ima svoje nuklearno oružje spremno za upotrebu.

Bivši ministar vanjskih poslova istaknuo je da su kao rezultat svog rada u New Delhiju i Islamabadu u roku od nekoliko sati uvjerili obje strane da nisu spremne za nuklearni rat.

Indija i Pakistan još nisu odgovorili na Pompeove tvrdnje.

Indija je 26. februara 2019. izvijestila da je izvela zračni napad na kamp koji pripada organizaciji Jaish-e-Muhammad na pakistanskoj strani kontrolne linije Kašmira.

Prihvati notifikacije