IT

Apple ima novu lokaciju za masovnu proizvodnju iPhonea: Izgleda da ni Kina nije što je bila

Prema podacima companiesmarketcap, Apple je trenutno najvrijednija svijetska kompanija, sa vrijednošću od 2,2 biliona dolara. Na drugom mjestu je Saudi Aramko (nepuna 2 biliona USD), pa Microsoft (1,7 biliona USD).

FOTO: ILUSTRACIJA/XATAKA
FOTO: ILUSTRACIJA/XATAKA

Kretanje Applea na tržištu je nešto što analitičari i investitori pomno prate takoreći svakodnevno, a ova nova odluka kompanije bi mogla pozitivno da se odrazi na biznis sektor u Indiji.

Naime, prema pisanju Bloomberga, tehnološka kompanija kojom upravlja Tim Cook, najpoznatija po uređajima iPhone, želi da poveća proizvodnju u Indiji – za otprilike četvrtinu (25%) svoje ukupne, globalne proizvodnje.

O tome je javnost obavijestio jedan od najviših vladinih zvaničnika u zemlji, dok američki tehnološki gigant nastoji da diverzifikuje svoje glavno proizvodno središte u Kini.

“Oni već prave oko 5-7% svoje proizvodnje u Indiji – rekao je Pijuš Gojal, indijski ministar trgovine i industrije, na javnom događaju u ponedeljak, i dodao:

“Ako se ne varam, ciljaju da dođu do 25% svoje proizvodnje”.

Gojalovi komentari su, doduše, nešto agresivniji od onoga što su Appleovi partneri ranije rekli Nju Delhiju.

Appleova tri ključna tajvanska dobavljača — Foxconn, Pegatron i Wistron — prijavila su se i dobila finansijske podsticaje za povećanje proizvodnje i izvoza pametnih telefona u Indiji. Kao dio plana, kompanije su se obavezale da će čak 20% količine iPhonea biti u Indiji do kraja marta 2026. godine, izvjestio je Bloomberg prošlog mjeseca.

Prihvati notifikacije