Sarajevo

Potvrđena optužnica protiv policijskog službenika kojom se tereti za primanje dara

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Edina Velagića, policijskog službenika MUP-a KS, zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i primanje dara ili drugih oblika koristi.

FOTO: TUŽILAŠTVO KS
FOTO: TUŽILAŠTVO KS

Optuženi se tereti da je tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljao vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimao novac od vozača, bez da im je dao mogućnost da plate 50 posto kazne u roku od osam dana.

Tako je optuženi pola novca uzimao sebi, a drugom polovicom iznosa je uplaćivao kazne u ime vozača koje je kažnjavao. Optužen je i da je uzimao novac kako ne bi pisao prekršajne naloge, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Postupajući tužilac predložio je Sudu da se optuženom izrekne zabrana obavljanja posla policijskog službenika u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 17 svjedoka, vještaka grafološke struke i izvođenje oko 80 materijalnih dokaza.

Prihvati notifikacije