BiH

Potvrđena optužnica protiv Huseina Rošića, bivšeg premijera USK

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Huseina Rošića, bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona, zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

FOTO: VLADA USK
FOTO: VLADA USK

Sud je ovo rješenje, dodaje se, donio 19. decembra.

Na teret mu se stavlja što je omogućio banjske usluge za 30 osoba na teret budžeta iako je na snazi bila odluka o privremenom finansiranju, te je nanio štetu budžetu od 11.250 KM.

“Optuženom Rošiću stavlja se na teret postojanje osnovane sumnje da je kao premijer Unsko-sanskog kantona, u periodu od januara do 2. februara 2017. godine, iskoristio svoj službeni položaj na način da je suprotno interesima i zadacima službe koju obavlja postupio suprotno Odluci o privremenom finansiranju USK za period januar-mart 2017. godine, tako što je na teret Budžeta USK prethodno dogovorio, te omogućio smještaj i pružanje banjskih usluga za 30 osoba, a za koje usluge je Vladi USK izdan i dostavljen račun u ukupnom iznosu od 11.250 KM radi naplate, iako je bio svjestan da takva obaveza nije bila predviđena kao izdatak Odlukom o privremenom finansiranju za navedeni period, na koji način je stvarajući novčanu obavezu za Budžet USK istom nanio štetu u iznosu od 11.250”, navodi se u saopćenju.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta u Općinskom sudu u Bihaću za izjašnjenje o krivnji.

Prihvati notifikacije