Magazin

Poslastica u kojoj uživaju sve generacije: Simbol topline doma

Oblatne su poslastica koja mnogima budi uspomene na djetinjstvo, a poseban šarm im daje to što su ga često pripremale naše bake i majke. Ovaj jednostavan, ali neodoljivo ukusan desert, često je bio nezaobilazan na porodičnim okupljanjima i blagdanskim stolovima. Recepti za oblatne prenosili su se s koljena na koljeno, a tajna njihove čarolije često je bila u ljubavi i pažnji kojom su ih pripremale, navodi Net.hr.

FOTO: VAŠA KUHARICA
FOTO: VAŠA KUHARICA

Bez obzira na recept, oblatne su simbol topline doma i slatkog užitka koji se generacijama prenosi s koljena na koljeno.

Recept za čokoladne oblatne

Oblatne se pripremaju od hrskavih listova oblatni ispunjenih raznim kremama – od klasične karamelizirane smjese s orasima do čokoladne varijante.

Sastojci:

500 ml mlijeka

500 g šećera

1 vanilin šećer

1 jaje

4 kašike brašna (60 g)

250 g margarina ili putera

100 g čokolade za kuhanje

pakovanje oblatni

Priprema:

U lonac dodajte 500 grama šećera, jedan vanilin šećer, 500 ml mlijeka, jedno jaje i četiri kašike brašna. Izmiješajte mutilicom da nema grudica i dodajte 250 g margarina ili putera te 100 g čokolade za kuhanje. Zatim stavite na najjaču temperaturu i miješajte. Kad se sastojci istope, a smjesa počne kuhati, smanjite temperaturu. Kuhajte deset minuta uz stalno miješanje. Nakon deset minuta smjesu skinite s ringle i prohladite. S mlakom smjesom filujte oblatne. Na petu oblatnu stavite lonac kako se ne bi savijala. Oblatne dobro ohladite i narežite.