BiH

“Porodica dječaka koji je pucao u Lukavcu je poznata Centru za socijalni rad”

Porodica dječaka od nepunih 14 godina koji je danas pucao u Osnovnoj školi Lukavac grad, poznata je Centru za socijalni rad.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Kako je kazala Amira Hodžić iz ove ustanove, oni su u okviru svoje nadležnosti poduzimali sve aktivnosti pa i upućivali na druge pružaoce usluga.

“Ali, evo, eksaliralo je u najgorem obliku”, kazala je Hodžić.

Istakla je kako su u posljednje vrijeme, nakon svih nesretnih događaja u Srbiji, zaprimali veliki broj prijava za vršnjačko nasilje i nasilje u porodici.

Pročitajte još

“Taj problem je eskalirao i prevazilazi, čini mi se, mogućnosti lokalne zajednice i naše ustanove jer bi problem morao biti tretiran multisektorski i multidisciplinarno. Raadi se o djetetu koje ima nepunih 14 godina. Centar za socijalni rad će vjerovatno morati preuzeti brigu o njemu nakon što pravosudni organi urade svoje posao i procijeni se psihofizičko stanje”, kazala je Hodžić, piše N1.

Navodi kako svim institucijama, od školstva preko sudstva do socijalnog rada, nedostaje stručnog kadra.

“Svi imamo prevelike obime poslova i odgovornosti, pogotovo Centar za socijalni rad. Pretrpani smo brojem predmeta. U situacijama kada imamo teške i komplikovane slučajeve imamo kvalitetan stručni tim koji poduzima sve što je moguće, o konkretnom slučaju sada ne mogu govoriti. Sve ustanove za smještaj djece i odraslih lica su prepune, ali kada se radi o ovako ozbiljnoj situaciji, očekujem da će se uključiti cijelo društvo. To je multisektorski problem”, zaključila je Hodžić.