Magazin

Poput kokaina – ova hrana izaziva ovisnost

Ako ne možete odložiti vreću čipsa, to nije nužno zbog nedostatka discipline, sada sugerira nova analiza.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Sve jasno za sve snekoholičare: Ako ne možete odložiti vreću čipsa , to nije nužno zbog nedostatka discipline, kao što istraživanje sada sugerira u novoj analizi.

Ultravisoko obrađena hrana (UPF) stvara jednako ovisnost kao nikotin, kokain ili heroin, kažu stručnjaci – a više od jedne desetine osoba je ovisno.

Analizu je vodila Ashley Gearhardt, profesorica na Univerzitetu Michigan. Analizirana je 281 studija iz 36 različitih zemalja. Rezultat: nevjerovatnih 14 posto odraslih je ovisno o ultraprerađenoj hrani poput kobasica, sladoleda , kolačića, gaziranih pića i slatkih proizvoda od žitarica , koji su povezani sa kognitivnim padom, rakom, problemima mentalnog zdravlja, pa čak i ranom smrću.

“Mnogi UPF-ovi izazivaju ovisnost za mnoge ljude”, rekao je autor Chris van Tulleken za The Guardian u članku o novoj studiji.

“A kada ljudi postanu ovisni o hrani, to je gotovo uvijek o UPF proizvodima.”

Simptomi – poput ovisnosti o drogama – uključuju nekontroliranu i pretjeranu konzumaciju, žudnju i kontinuiranu konzumaciju uprkos mogućim negativnim efektima na zdravlje.

“Kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i masti koje se obično nalaze u UPF-ima izgleda da ima supraaditivni učinak na sisteme nagrađivanja mozga izvan onog samo jednog od makronutrijenata, što bi moglo povećati potencijal ovisnosti ove hrane”, pišu Gearhardt i autori studije u svojoj nova saznanja.

Zašto ostaje u velikoj mjeri misterija je za stručnjake. Neki od njih vjeruju da možda nije samo jedan sastojak koji stvara ovisnost o slatkišima ili krekerima, već o kontraindikacijama nekoliko. Prirodna hrana obično sadrži više ugljikohidrata ili više masti, ali ne mnogo ni jednog ni drugog, dok UPF imaju nesrazmjernu količinu i jednog i drugog. Jabuka ima 55 kalorija iz ugljenih hidrata i manje od 2 kalorije iz masti, bombona ima 237 kalorija iz ugljenih hidrata i 266 kalorija iz masti. Konzumiranje izuzetno obrađene hrane izaziva navalu dopamina, nakon čega slijedi nagli pad, što dovodi do beskonačnog ciklusa žudnje, ovisnosti i padova – sličnih onima koje doživljavaju ovisnici o alkoholu ili drogama.

Ali nisu svi podložni zavisničkim svojstvima ultraprerađene hrane – neki mogu pojesti šaku čipsa i biti zadovoljni, dok drugi možda neće biti te sreće.

“Supstance koje izazivaju ovisnost ne izazivaju ovisnost za svakoga”, kaže van Tulleken. “Skoro 90 posto ljudi može probati alkohol bez razvijanja problematične veze; mnogi mogu probati cigarete ili čak kokain.”

Međutim, svojstva ovisnosti UPF-a dovela su do negodovanja naučnika koji se brinu o zdravlju koji vjeruju da bi neke namirnice trebale biti označene zdravstvenim upozorenjem, slično oznakama na kutijama cigareta.