BiH

Njemački satiričar opleo po Schmidtu, čak je napravio i njegovu figuricu: 'Stvara probleme i ugrožava BiH'

Njemački satiričar Jan Bohmermann je posvetio čitavu epizodu svoje emisije Magazine Royale visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, rekavši kako samo stvara probleme i tako ugrožava demokratiju u našoj zemlji.

FOTO: PRINTSCREEN/YT/ZDF MAGAZIN ROYALE
FOTO: PRINTSCREEN/YT/ZDF MAGAZIN ROYALE

Njemački voditelj je kritikovao Schmidta za ignorisanje slavljenja neustavnog dana RS-a i generalno nesankcionisanje ponašanja lidera SNSD-a, Milorada Dodika.

Međutim, to je bio tek početak, s obzirom na to da je većina segmenta bila posvećena Schmidtovim vezama s HDZ-om. Bohmermann je spomenuo kako je Schmidt odavno povezan s ovom strankom, i u BiH i u Hrvatskoj, te je posebno napomenuo odlikovanje Ante Starčević, koje je ovaj njemački diplomata dobio 2013. godine.

Na kraju, Bohmermann je napravio i figuricu Christiana Schmidta, te mu čak dodao i spomenuto hrvatsko odlikovanje. Dodao je i kako je Schmidt beznadežno opterećen, te kako bi trebao raditi na promicanju mira u našoj zemlji, ali kako radi sve suprotno od toga.

Bohmermann je njemački voditelj i satiričar na kanalu ZDF i vodi emisiju Magazine Royale na ovoj televiziji od 2020. godine. Prije toga, vodio je sličnu emisiju na drugom ZDF kanalu, od oktobra 2013. godine.

Dospio je u žižu svjetske javnosti 2016. godine, kada je javno vrijeđao predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Prihvati notifikacije