BiH

Schmidt se predomislio pa otkazao saslušanje pred Evropskim parlamentom

Visoki predstavnik Christian Schmidt otkazao je svoje pojavljivanje pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET).

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako je potvrđeno za Politicki.ba iz ureda poslanice Tineke Strik, Schmidt je obavijestio ovo tijelo da se neće pojaviti pred njima na saslušanju zakazanom za 30. novembra.

Visoki predstavnik trebao je odgovarati na pitanja poslanika o svom posljednjem korištenju Bonskih ovlasti kada je u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava FBiH u kojima je, između ostalog, povećao broj delegata u Domu naroda FBiH.

Strik je ranije objavila da je Schmidt prihvatio da dođe pred AFET.

Nakon što su brojni poslanici ove evropske institucije oštro osudili njegovo nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH, dogovoreno je njegovo saslušanje pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Schmidt je 2. oktobra, netom nakon zatvaranja birališta, nametnuo sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH. Uz ostalo, promijenio je broj delegata u sva četiri kluba Doma naroda FBiH.

Na to je reagiralo i čak 25 poslanika Evropskog parlamenta, ali i parlamenata Francuske, Holandije, Austrije…

U otvorenom pismu oni su naveli:

“U prošlosti smo žestoko branili mandat OHR-a od bilo kakvog podrivanja, nacionalističkih pokušaja i nastavit ćemo to činiti u budućnosti koliko god bude potrebno.

Mandat OHR-a je vjerovatno najmoćnija i najdalekosežnija međunarodna nadzorna struktura u bilo kojoj zemlji na svijetu.

Takozvana Bonska ovlaštenja mogu nadvladati demokratske institucije i odluke kada OHR vidi da je Dejtonski sporazum ugrožen.

Dakle, nosilac ovog mandata treba voditi računa o velikom osjećaju odgovornosti, integritetu, proporcionalnosti i poštovanju nacionalnih institucija i građana.

S obzirom na to, izražavamo našu najdublju zabrinutost u vezi sa vašom upotrebom Bonskih ovlasti na samom kraju dana izbora”.

Evropski poslanici zamjerili su visokom predstavniku i na tajmingu nametanja Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Suočen s kritikama, Schmidt je prihvatio da odgovara na pitanja poslanika.

U pripremama te sjednice vodila se i svojevrsna ne samo politička bitka. Uz ostalo, debatirano je i da li će saslušanje Schmidta biti javno ili ne, te ko može prisustvovati sjednici.

Schmidt je na kraju “prelomio” i otkazao već ranije potvrđeni dolazak.

Prihvati notifikacije