Region

Pokušaj Srbije da pošalje trupe na Kosovo znači sukob s NATO-om

Pokušaj Srbije da pošalje trupe na Kosovo bi značio sukob s tamošnjim trupama NATO-a, piše američka novinska agencija AP povodom jutrošnje sjednice Savjeta Srbije za nacionalnu bezbjednost.

FOTO: MOD.GOV.RS
FOTO: MOD.GOV.RS

Agencija je prenijela da se “najviši politički i bezbjednosni vrh Srbije, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, sastao u Beogradu nakon nasilnih sukoba kosovske policije i etničkih Srba dan ranije u kojima je povrijeđeno više od deset ljudi”.

AP piše da su “etnički Srbi na sjeveru Kosova, koji su većina u tom dijelu zemlje (Kosova), pokušali u petak da spriječe nedavno izabrane albanske zvaničnike da uđu u opštinske zgrade” i podsjeća da su prošlomjesečne vanredne lokalne izbore Srbi “u velikoj mjeri bojkotovali” i da su samo su etnički Albanci ili predstavnici drugih manjih manjina izabrani na mjesta gradonačelnika i članova lokalnih skupština, prenosi Beta.

AP piše da je “Srbija osudila mirovne snage predvođene NATO-om, stacionirane na susjednom Kosovu, zbog njihovog navodnog neuspjeha da zaustave ‘brutalne akcije’ kosovske policije protiv etničkih Srba i poručila da će njene oružane snage stacionirane u blizini granice ostati u stanju najviše pripravnosti”.

“Kao odgovor na sukobe, Vučić je u petak naredio da se trupe približe granici s Kosovom”, podsjeća AP.

“Ovo nije prvi put da Vučić upozorava da će Beograd odgovoriti na nasilje nad Srbima, a više puta je pojačao borbenu gotovost u trenucima napetosti sa Kosovom. Međutim, svaki pokušaj Srbije da pošalje svoje trupe preko granice značio bi sukob s trupama NATO-a stacioniranim tamo”, piše AP.

Agencija prenosi da je portparolka NATO-a Oana Lungescu pozvala “institucije na Kosovu da odmah deeskaliraju”, a sve strane “da riješe situaciju kroz dijalog” i poručila da NATO “ostaje na oprezu i da će osigurati bezbijedno okruženje” na Kosovu.

“Sjedinjene Države i nekoliko zapadnih zemalja osudilo je Vladu Kosova zbog upotrebe policije da nasilno dozvoli ulazak u opštinske zgrade”, navodi AP i dodaje da je kosovski premijer Kurti danas “branio akciju policije”.

Prihvati notifikacije