Vlasnici i osoblje picerije “Lupa” protive se pravljenju pice sa ananasom, tako da su u meniju naveli: “Da, možete je dobiti za 100 funti. Naručite i šampanjac! Samo naprijed, čudovište!”, prenio je Guardian.
“Apsolutno mrzim ananas na pici”, rekao je suvlasnik picerije Francis Wolf, prenosi Tanjug.
Glavni kuhar rekao je da bi radije stavio jagodu na pizzu nego ananas.
YouGov je sproveo anketu 2017. godine prema kojoj je 84 posto Britanaca reklo da voli pizzu, 82 posto da voli ananas, a 53 posto njih navelo je da voli ananas na pizzi.
Oko 41 posto Britanaca reklo je da ne voli ananas na pizzi.
Pronalazak havajske pizze obično se pripisuje Semu Panopulosu koji je emigrirao iz Grčke u Kanadu 1954. godine kada je imao 20 godina i sa svoja dva brata držao nekoliko restorana u Ontariju.
Panopulos je počeo da dodaje ananas u pizze 1960-ih, ubrzo nakon što su se Havaji pridružili SAD 1959. godine.
Rekao je da je pizzu nazvao “havajskom” po brendu konzerviranog ananasa koji je koristio.